SCD 2 zegeviert in burenruzie

SCD 2 zegeviert in burenruzie
02-04-2013
Door: Frank Breukelman

 

Voor de tweede keer dit seizoen is het tweede elftal van SCD ’83 erin geslaagd om buurman Avereest te verslaan. Het duel op sportpark De Balk was extra beladen, daar een nederlaag voor de uitploeg vrijwel zeker een tocht richting vierde klasse zou betekenen. Beide teams staan door dit onderlinge resultaat nu op veertien punten. Door de enigszins onverwachte zege van Gramsbergen in Bruchterveld, verliet de ploeg uit Dedemsvaart de laatste plaats nog niet.

Vooraf was reeds voorspeld dat Avereest niet de moeite zou gaan nemen om te gaan ‘voetballen’. Het was aan SCD om het spel te maken op het zonovergoten sportpark te Balkbrug. Avereest meende dat met het ingaan van de zomertijd een nieuw jaar werd aangevangen en luidde dat in met vuurpijlen in de vorm van een bal, die meestal bij de doelman van SCD terechtkwamen.

De positieve spelopvatting van SCD, dat verzorgd van achteruit probeerde te voetballen, werd al vroeg in de wedstrijd beloond. Matthijs Platvoet schudde op de linkerflank een aantal tegenstanders van zich af, waarna hij naar zijn rechterbeen kapte en de bal het strafschopgebied in slingerde. Daar stond spits Sander Buijs, die voor de tweede opeenvolgende week het net wist te vinden. De keeper ging niet volledig vrijuit bij de openingstreffer.

Hierna drukte SCD door en mede door het onrustige optreden van de doelman en de zeer matig spelende backs van Avereest, leek een tweede treffer een kwestie van tijd. De thuisploeg kreeg echter hulp uit onverwachte hoek. Het was namelijk scheidsrechter Van Os uit Dedemsvaart die Avereest een strafschop cadeau deed. Een onschuldig duel tussen Jorn van Faassen en een speler van Avereest mondde uit in een valpartij die gepaard ging met een luide schreeuw. Het verzoek om een strafschop werd gehonoreerd door de arbiter en de strafschop was onhoudbaar. Uit het niets was de stand 1-1.

Na de gelijkmaker was de angst voor een kentering in het duel voelbaar. Echter, SCD rechtte de rug en het spelbeeld bleef hetzelfde: SCD drong Avereest terug en binnen twee minuten na de gelijkmaker was de stand 1-2. Jorn van Faassen kreeg de bal aangespeeld en had de ruimte om een perfecte pass op Tim Dekker te verzenden. Deze werd door de rechtsbuiten op waarde geschat en langs de keeper geschoten, die wegens onduidelijke reden veel te ver zijn doel uitkwam. Bij Avereest knakte er zichtbaar iets. De thuisploeg waande zich immers net terug in de wedstrijd. En het werd nog mooier voor de geel-blauwen.

Op een manier die sterk deed denken aan de 1-2, werd Marc Bredewoud op de linkerflank weggestuurd. Wederom kwam de doelman laten zien dat hij beter een aantal elftallen lager kan gaan voetballen. Marc zag zijn kans schoon om de bal met buitenkant rechts over de keeper te liften, maar raakte de bal volledig verkeerd. Met wat fortuin kwam de bal toch nog voor de voeten van Tim Dekker, die een niet te missen kans kreeg op zijn tweede doelpunt van de middag. En missen deed hij ook niet.

In de eerste helft nog bleek daarentegen dat sommige niet te missen kansen toch niet altijd een doelpunt opleveren. Matthijs kreeg de bal door Sander ‘breed’ gelegd en hoefde met zijn linkervoet alleen nog binnen te schuiven. Voor een leeg doel lukte het hem echter de bal op de paal te mikken. Hij was trouwens niet de enige die en grote kans miste. Vanaf vijf meter joeg Jorn van Faassen een bal die opstuitte over het doel. Met een 1-3-voorsprong ging SCD hierdoor rusten.

In de rust werden de spelers gewaarschuwd voor het feit dat Avereest nóg opportunistischer zou gaan spelen, in de wetenschap dat een nederlaag wel eens desastreuze gevolgen zou kunnen hebben. Maar het was niet alleen Avereest dat het SCD moeilijk maakte in het tweede bedrijf, maar vooral de uitploeg zelf bleek een moeilijk te nemen horde. SCD slaagde er niet meer in het middenveld te benutten, vaak werd de bal in één keer naar voren geschoten. Zelden was er dan aansluiting voor de eenzame spits Sander. Verder liet Avereest zowaar zien ook te kunnen voetballen, al moet daarbij aangetekend worden dat het ook veel te veel ruimte kreeg van SCD. Het veld werd te groot en vooral voorin viel het allemaal niet meer te belopen.

Echte kansen vielen er nauwelijks te noteren, noch voor Avereest, noch voor SCD. Na goed terugleggen van Sander keeg Frank Breukelman nog een goede mogelijkheid, maar zijn inzet van binnen de ‘zestien’ ketste af op een Avereest-verdediger.

Ondanks enkele hachelijke situaties voor het SCD-doel, waaronder een paar hoekschoppen die gevaar stichtten, wist Avereest niet te scoren. Tot aan de slotminuut althans. In een vlotte counter belandde de bal ineens achter de defensie van SCD, waarna Robert geen antwoord meer had op de inzet van de spits van Avereest. Het bleek echter slechts goed voor de statistieken, want enkele seconden na de aftrap blies leidsman Van Os af. De streekderby eindigde derhalve in een 2-3-overwinning voor SCD ’83.

Bijlage: Geen bijlage

Contactgegevens SCD '83

Secretaris Dhr. J. Hamhuis
de Jasmijn 8
7701 WT Dedemsvaart

Tel.: 0523 - 614195
Tel. kantine: 0523 - 613034
Email: secretaris@scd83.nl