Twee in één

Twee in één
28-03-2013
Door: Ramon van Dijk & Martijn Hamhuis

 

Twee in één.

Verschillende gedachten kunnen bij je opborrelen als je de titel leest. We zullen u echter als lezer direct uit de droom helpen, de titel gaat over 2 voorbeschouwingen in 1 geweven, want Pasen staat voor de deur. Mocht je nou vrijdag de deur niet open krijgen, dan weet je waar het aan ligt…..

Het ‘Paasweekend’, een begrip dat ooit is geïntroduceerd door de KNVB om te gaan voetballen. Echter houdt Pasen uiteraard meer in dan een potje voetbal op zaterdag en maandag. Voor de mensen die zich afvragen wat Pasen eigenlijk inhoudt en waar het vandaan komt vindt u hieronder een klein college.

Hoewel Pasen een Christelijk feest is, heeft de oorsprong van de naam Joodse wortels. Pasen is afgeleid van het Joodse feest “Pesach”. Die naam komt dan weer van de tiende plaag die over Egypte werd geworpen. De Joden herdenken met dat feest de dag dat ze door Mozes bevrijd zijn.

In het jaar 325 voor Christus bepaalde het kerkenraad van Nicaea wanneer Pasen gevierd moest worden: de eerste zondag na de eerste volle maan, of na de Lente-Equinox.

Tot zover een stukje algemene kennis, op naar de belangrijkste bijzaak des levens: Voetbal!

A.s. zaterdag staat de eerste kraker voor de equipe van Jan Peter Jonkman op het programma. EDON uit Zwolle. EDON, opgericht in 1937, was voorheen een voetbalvereniging van de personeelsvereniging van Essent. Nadat de energie weg was weggevloeid bij de personeelsvereniging is EDON zich op competitieniveau gaan richten.

Anno 2013 is Edon een jong en voetballende ploeg. Het complex aan de Weteringkade wordt veelal geroemd om zijn ‘prachtige’ ambiance. Vierkante doelpalen, voederbakken in de kleedkamer, waar vind je ze nog. EDON bevindt zich op dit moment op een 5e plaats. Na de winterstop heeft de ploeg wat moeite gehad om zijn draai te vinden. Toch heeft het team van trainer Hondebrink, alias: ‘De Jonge Hond’ de laatste weken de stijgende lijn weer te pakken.

Waar SCD vooral voor moet waken is de dodelijke voorhoede. Met Kroes en de Nooijer voorin hebben ze een levensgevaarlijke voorhoede. Veldheer de Nooijer heeft dit seizoen al 19 keer het netje weten te vinden. De vorige confrontatie tussen SCD en EDON eindigde in een terecht gelijkspel.

………………………………………………………………………………………………………………………

Op maandag 1 april (geen geintje) staat de andere kraker op het programma, Bruchterveld thuis. SCD heeft na de vorige confrontatie tussen deze twee ploegen wat goed te maken.

De eerste wedstrijd van dit seizoen zakte het gehele elftal in zomerse temperaturen door het ijs. Bruchterveld won zeer terecht met 4-0 en gaf SCD destijds stof tot nadenken.

Bruchterveld dat is opgericht in 1968 bevindt zich momenteel op de 4e plaats. Vorige week verloren zij van ’s Heerenbroek en de wind. De ploeg van hoofdtrainer Cramer liet daarmee dure punten liggen in de strijd om promotie. Trainer Cramer (die  volgend jaar worden opgevolgd door Gert Bouwmeester, op dit moment trainer bij Vitesse’63) zal afgelopen week de wind er flink onder hebben gehad, aangezien het deBruchtervelders niet geheel voor de wind ging, maar zoals een oud spreekwoord luidt: hoge bomen vangen veel…. Etc.etc.

Meest in het oog springende spelers  bij de tricolores zijn toch wel: Martijn Huisjes en Koen Otten. Huisjes (soms door elkaar gehaald met Martijn Hamhuisjes) voert momenteel de lijst aan wat betreft de titel ‘topscorer van de gemeente Hardenberg’. Deze 27-jarige doelpuntenmaker speelt al vanaf 2002-2003 in het eerste elftal van Bruchterveld en heeft zijn totale doelpuntenmoyenne inmiddels opgevijzeld naar 105. Otten (voorheen Fc Emmen, HHC & HZVV) is vanaf 2012/2013 speler van Bruchterveld. De goedlachse verdediger annex middenvelder is een toegevoegde waarde voor het elftal van Cramer. Voor de trouwe volger nog een leuk feitje: Otten staat namelijk bekend als ‘de man met de beste lange bal ooit, gegeven op een 7 tegen 7 toernooi’.

Ter afsluiting nog een treffende uitspraak die voor vele voetballers van toepassing is:

" Voetbal is simpel. Het is echter moeilijk om simpel te voetballen"

 

Laten we er met z’n allen een mooi Paasweekend van maken……

Bijlage: open bijlage

Contactgegevens SCD '83

Secretaris Dhr. J. Hamhuis
de Jasmijn 8
7701 WT Dedemsvaart

Tel.: 0523 - 614195
Tel. kantine: 0523 - 613034
Email: secretaris@scd83.nl