SCD 2 laat na te stunten tegen Lutten

SCD 2 laat na te stunten tegen Lutten
25-03-2013
Door: Frank Breukelman

 

In een duel waarin het tweede elftal van SCD een helft lang de betere ploeg was, wist koploper SC Lutten 2 toch te winnen. SCD bleef gedesillusioneerd achter, in de wetenschap dat er veel meer ingezeten had.

Vooraf was één ding duidelijk voor SCD. Slechter dan de uitwedstrijd in Lutten kon het niet worden. Destijds mocht de geel-blauwe brigade zich gelukkig prijzen met de 5-0 eindstand, daar na de eerste helft de dubbele cijfers in aantocht leken te zijn. Het was de trainers destijds opgevallen dat de SCD-defensie bijzonder veel moeite had met het twee-spitsen-systeem van het technisch verzorgd spelende Lutten. Vandaar dat de thuisploeg in de personen van Hein Zomer, Erik-Jan Hamhuis en Maikel van Faassen met drie pure verdedigers aantrad. Dennis van Faassen en Frank Breukelman werden geacht de gehele linker- en rechtervleugel te bestrijken. Voorin werd van de spitsen Sander Buijs en Matthijs Platvoet, die na de winterstop in ieder duel gescoord had, ook het nodige sleep- en sjouwwerk gevraagd. Zij werden in de rug gesteund door Jorn van Faassen, die op zijn beurt Gerland Mahn en René Hommes achter zich vond, om de balans op het middenveld te bewaken. Uiteraard stond Robert Withaar tussen de palen. Overigens stond er wel degelijk wat op het spel. SCD was na de winterstop nog ongeslagen en wilde die status natuurlijk behouden.

Het duel begon later dan het verwachtte aanvangstijdstip van half twee. De scheidsrechter arriveerde namelijk later op de Boekweit, naar verluidt had hij eerst nog een bezoekje aan de kapper gebracht. Rond kwart voor twee floot de leidsman met de kale schedel voor de aftrap.

In de tussentijd vernikkelden de spelers op het veld van de kou. Een fris lentebriesje zorgde voor een temperatuur die de gemiddelde ijsbeer maar moeizaam kan waarderen. Vandaar dat de onderbreking na zo'n vijf minuten spelen allesbehalve welkom was. Robert stond namelijk op doel in een zwart tenue, dat de nodige gelijkenissen toonde met de outfit van Lutten. Daarom werd de doelman door de scheidsrechter gesommeerd zijn zwart shirt in te ruilen voor een anderkleurig exemplaar. Na een minuut of vijf keerde de SCD-sluitpost in felroze weer terug op veld 3 van het Dedemsvaartse sportpark.

Hierna toonde SCD haar goede intenties. Hoewel er op bepaalde momenten ballen zeker een halve minuut de grond niet raakten, trachtte de thuisploeg van achteruit verzorgd op te bouwen. Echter werd ook duidelijk dat Lutten, ondanks dat de ploeg niet in topvorm steekt, niet voor niets bovenaan staat. Waar mogelijk oefende de ploeg in het zwart druk uit op de verdediging van SCD. Maar wanneer Lutten er dan in slaagde een kans te creëren, stond daar altijd nog doelman Withaar, die onpasseerbaar bleek in het eerste bedrijf. Dat gold niet voor zijn collega-doelman aan de overzijde.

Het was zowaar de spits-die-niet-scoort, Sander Buijs, die de thuisploeg op voorsprong zette. En de wijze waarop hij dit deed, was knap. Na sterk voorbereidend werk van Jorn van Faassen kreeg Sander de bal perfect in de loop mee. Hij controleerde de bal uitstekend en schoof de bal met zijn mindere rechterbeen in de korte hoek. SCD op voorsprong!

Echte kansen werden er na de treffer aan weerszijden niet meer waargenomen. Een opvallend moment van Matthijs Platvoet viel nog wel te noteren. Hij had zichzelf na een indrukwekkende rush ruimte verschaft op de achterlijn en leek de bal voor te gaan zetten. Op dat moment werd hij echter op gemene wijze naar de grond gehaald. Dat de scheidsrechter niet floot, viel te begrijpen. Er was namelijk geen tegenstander in de buurt. Lichtgewicht Matthijs was door de wind ten val gebracht. De complimenten voor de goede actie vielen hem in elk geval wel ten deel. Hierna was het tijd voor thee.

In de rust werd aangegeven dat SCD moest oppassen dat het niet te veel achteruit moest gaan lopen. Vijfenveertig minuten volhouden was nog een heel karwei. De kans dat Lutten er een schepje bovenop zou doen werd uiteraard benadrukt. Met een elftal dat op één plaats gewijzigd was, betrad geel-blauw de denkbeeldige arena. De defensief sterkere Thomas Hendriksen verving Frank Breukelman.

En toen ging het mis. Of het nu kwam doordat Lutten écht kwaad werd, of dat SCD verslapte, de thuisploeg werd volledig teruggedrongen. Het lukte niet meer om drie keer achterelkaar dezelfde kleur te bereiken. En na zo’n twintig minuten spelen in de tweede helft leek de gelijkmaker, die het gehele tweede bedrijf al in de lucht hing, binnen te vallen. De scheidsrechter had de bal, die van dichtbij onhoudbaar werd binnengeschoten, al geteld en opgeschreven in zijn boekje. Toch besloot hij zich nog naar de zijlijn te spoeden, waar inval-grensrechter Richard Hans met zijn vlag omhoog stond. En zowaar, na een – kennelijk – overtuigend relaas van Richard, werd de treffer geannuleerd. Met een doeltrap werd het spel hervat. Opvallend genoeg protesteerden de Luttenaren nauwelijks. Op dat moment rekende Richard zich rijk. Bij deze stand kon hij na afloop de portemonnee in de zak houden.

In de laatste tien minuten van de wedstrijd ging het echter nog helemaal verkeerd. Op het moment dat de gelijkmaker dan toch viel, had de stand overigens 2-0 kunnen zijn. Invaller Thomas Jansen, die als valse spits acteerde, kreeg de bal voor het inschieten, maar besloot terug te leggen op aanvoerder René. In plaats van meteen met links uit te halen, besloot deze echter een – uiteraard sierlijke – draai te maken. Een schot met rechts volgde helaas niet meer.

Zoals gezegd, uiteindelijk liep het toch nog uit op een catastrofe. De druk van Lutten werd te veel en het middenveld werd min of meer in de zestien gedrukt, waardoor de uitploeg telkens van achteruit rustig kon opbouwen. De spitsen konden het niet meer belopen. Rond de tachtigste minuut viel de gelijkmaker, die de sterk keepende Robert niet aangerekend kon worden. Iedereen bij SCD legde zich hierna neer bij een gelijkspel, dat gezien de krachtsverhoudingen in de tweede helft al veel te veel van het goede geweest zou zijn. Maar zelfs een puntje zat er niet in. De tweede treffer viel en in de schamele minuten die nog restten, bleek de thuisploeg geen kracht voor een overtuigend slofoffensief meer te hebben. Hierdoor kon Lutten de lange reis huiswaarts met een goed gevoel inzetten en bleef SCD met lege handen achter. De resterende vijf wedstrijden om lijfsbehoud worden nu echt cruciaal.

Aanstaande zaterdag volgt de streekderby in Balkbrug tegen Avereest. Een directe concurrent in de degradatiestrijd en dus een waar 6-punten-duel. De eerste helft tegen Lutten bood in ieder geval voldoende perspectief.

Bijlage: Geen bijlage

Contactgegevens SCD '83

Secretaris Dhr. J. Hamhuis
de Jasmijn 8
7701 WT Dedemsvaart

Tel.: 0523 - 614195
Tel. kantine: 0523 - 613034
Email: secretaris@scd83.nl