SCD 2 blijft ongeslagen na winterstop

SCD 2 blijft ongeslagen na winterstop
04-03-2013
Door: Frank Breukelman

Het tweede elftal van SCD ’83 heeft zaterdag 2 maart voor een verrassing gezorgd, door de nummer 2 van de ranglijst op een gelijkspel te houden. Tegen Voorwaarts uit Westerhaar-Vriezenveensewijk werd het op sportpark De Boekweit 0-0. Zodoende blijft de ploeg na de winterstop zonder nederlaag.

De bespiegelingen vooraf waren bepaald niet in het voordeel van SCD. Het verschil op de ranglijst bedroeg tien plaatsen en maar liefst twintig punten. Bovendien eindigde het heenduel in een eclatante 6-0-zege voor Voorwaarts. Kortom: de thuisploeg had weinig te verliezen.

Dat bleek direct in de openingsfase. Terwijl Voorwaarts direct hun aanvallende intenties toonde en fel druk zette, weigerde SCD de lange bal te hanteren. Achterin werd de bal rondgespeeld en ondanks dat het er af en toe wat gehaast uitzag, werden regelmatig de aanvallers gevonden. De eerste serieuze kans van de wedstrijd was ook voor SCD. Spits Sander Buijs liep slim weg, kreeg de bal perfect mee maar verzuimde één-op-één met de keeper de bal in het doel te schuiven. Bij SCD begon het gevoel dat er wel degelijk wat te halen viel vanmiddag te groeien.

Voorwaarts daarentegen oogde al vroeg gefrustreerd, was meer bezig met het bespelen van de scheidsrechter dan met voetballen. Fysiek gezien lieten ze zich ook niet onbetuigd. Vooral de buitenspelers Marc Bredewoud en Frank Breukelman kregen regelmatig te maken met tackles die net iets te laat waren. Het leverde SCD meerdere vrije trappen op, die vanaf de zijkant de ‘zestien’ ingetrapt werden. Uit dit soort standaardsituaties kreeg de ploeg tot tweemaal toe een uitgelezen kans om de score te openen. De eerste kans ontstond nadat de bal vanaf links ingebracht werd. Niek Mulder torende boven zijn verdediger uit, maar kon de bal niet op doel koppen. Achter hem stond Jorn van Faassen nog, aan wie de kans waarschijnlijk beter besteed zou zijn. Het was overigens ook Jorn die de tweede serieuze kopbal op zijn naam kreeg. Helaas eindigde deze in de handen van de keeper.

Ondertussen had Marc het veld alweer verlaten. Ondanks enkele flitsende acties aan de zijlijn ging de vergelijking met Arjen Robben pas echt op, toen hij na een gemene charge van een Voorwaarts-speler geblesseerd moest afhaken. Ook vandaag lukte het Marc dus niet om een gehele wedstrijd uit te spelen. Hij werd vervangen door de plaatselijke vrije trappenspecialist, Gerland Mahn. Echte kansen vielen er niet meer te noteren in het eerste bedrijf, waardoor de beide ploegen met de brilstand op het scorebord de kleedkamers opzochten.

In de rust werd nog maar eens benadrukt dat een punt vandaag heilig was. Gewisseld werd er niet, waardoor dezelfde elf na rust weer aan de aftrap stonden.

Al vrij snel na rust meende SCD recht te hebben op een buitenkansje. Een overtuigende schwalbe plus bijbehorend verzoek om een strafschop van Frank werd door de scheidsrechter – terecht – niet gehonoreerd. Ondertussen werd SCD meer en meer teruggedrongen en werd duidelijk dat Voorwaarts, ondanks dat de ploeg niet sterk speelde, niet voor niets een stuk hoger geklasseerd staat. Het viel Jorn en René Hommes ten deel dat de twee centrale middenvelders van Voorwaarts nauwelijks invloed konden uitoefenen op het spel. Vaak moest het middenveld van Voorwaarts overgeslagen worden en daardoor kwam de ploeg niet echt aan het voetballen. Desondanks ontstonden er enkele hachelijke situaties voor het SCD-doel, die gelukkig niet tot een treffer leidden.

Degene die na rust nog het dichts bij een doelpunt was, was Matthijs Platvoet. Hij verving na ongeveer een uur spelen Niek Mulder en werd zo’n tien minuten daarna op rechts gelanceerd door Frank. Matthijs had Sander voor het doel waargenomen en trachtte de bal ook voor te zetten. Echter, de bal draaide enigszins gelukkig naar het doel toe en kwam op de dichtstbijzijnde kruising terecht. Op enkele centimeters na stond SCD op voorsprong.

Hierna was het vooral overleven dat de klok sloeg voor SCD. Daarbij kreeg de thuisploeg nog een tegenvaller te verwerken, met het uitvallen van laatste man Hein Zomer. Een speler van Voorwaarts – dat ondertussen al vier gele kaarten had mogen ontvangen – ging op zijn voet staan en dat betekende einde wedstrijd voor Hein. Zijn vervanger was Nick Kats, hetgeen enkele verschuivingen in de achterhoede tot gevolg had.

In de slotfase was geen van beide ploegen in staat nog potten te breken, waardoor de beginstand ook de eindstand bleek te zijn. Helaas wisten ook de directe concurrenten Gramsbergen en Avereest punten te pakken, maar het gelijke spel tegen de nummer twee geeft zeker vertrouwen voor het vervolg van de competitie. Het volgende slachtoffer van SCD 2 moet aanstaande zaterdag Hulzense Boys worden.

Bijlage: Geen bijlage

Contactgegevens SCD '83

Secretaris Dhr. J. Hamhuis
de Jasmijn 8
7701 WT Dedemsvaart

Tel.: 0523 - 614195
Tel. kantine: 0523 - 613034
Email: secretaris@scd83.nl