Kunstgras en rubberkorrels

Kunstgras en rubberkorrels
08-10-2016
Door: Het Bestuur

Onlangs is in een tv programma, “Zembla” geheten, de nodige informatie verschaft over het sportieve gebruik van kunstgrasvelden die met rubbergranulaat zijn ingestrooid. In dat programma werden de nodige vraagtekens gezet bij het gebruik ervan. Zijn er gezondheidsrisico’s te noteren? 

De KNVB vindt dat “Zembla” weliswaar niet wetenschappelijk aantoonde dat de rubberen korrels gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, toch vindt de KNVB dat het RIVM(Rijks Instituut voor Veiligheid en Milieu) de inhoud van “Zembla” zorgvuldig moet bekijken en indien nodig vervolgonderzoek moet doen. Meer onderzoek levert meer informatie op. Minister Schippers zei op 7 oktober dat zij eind het jaar 2016 van het RIVM wil weten of er gezondheidsrisico’s zijn. Ook zij is er niet helemaal gerust op. Zij wil duidelijkheid, wij ook. Op 10 oktober is er al overleg over kunstgras met onder meer het RIVM, VSG(de gemeenten) en de kunstgrasfabrikanten. De inhoud van “Zembla” wordt hier ook besproken. 

Zoals de zaken er nu voor staan geeft het RIVM- dat is hèt kennisinstituut dat in opdracht van de overheid zich ontfermt over de volksgezondheid in Nederland – het advies dat van het sporten op met rubberkorrels ingestrooide kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico is te verwachten zullen zijn. Het RIVM heeft de KNVB laten weten nog steeds achter de resultaten van deze onderzoeken te staan. Het RIVM standpunt zorgt ervoor dat de KNVB en de gemeenten de lijn kunnen volgen. 

De besturen van SCD’83, SV Dedemsvaart en JVC Dedemsvaart kunnen zich vinden in deze te volgen koers, al blijven wij de ontwikkelingen goed in de gaten houden. Omdat de minister eind dit jaar duidelijk wenst te verkrijgen – in onze winterstop - zullen wij u, zodra wij dan meer weten u nader informeren. In de tussentijd houden wij contact met de eigenaar van het veld, de gemeente Hardenberg. 

Indien u wilt reageren, dan kan dit naar ons emailadres; secretaris@jvcdedemsvaart.nl. 

Wij gaan er vanuit u voldoende te hebben geïnformeerd. 

Namens het bestuur van SCD’83, JVC Dedemsvaart en SV Dedemsvaart.

Bijlage: Geen bijlage

Contactgegevens SCD '83

Secretaris Dhr. J. Hamhuis
de Jasmijn 8
7701 WT Dedemsvaart

Tel.: 0523 - 614195
Tel. kantine: 0523 - 613034
Email: secretaris@scd83.nl