SCD 2 maakt het zichzelf onnodig moeilijk

SCD 2 maakt het zichzelf onnodig moeilijk
09-04-2016
Door: Jorn van Faassen

Na een flitsend begin na de winterstop waar het dubbeltje soms net de goede kant op viel voor het tweede zit inmiddels de klad er weer in. De eerste drie wedstrijden werden nog winnend afgesloten, maar de twee daaropvolgende competitiewedstrijden gingen helaas verloren. Eerst was Hardenberg’85 te sterk gebleken voor de equipe van Herman Dekker en twee weken terug werd ook nog onnodig verloren op sportpark De Polderhoek in Kloosterhaar.

Na deze competitienederlagen kwam een weekend geen competitievoetbal de geel-blauwen goed uit en werd er geoefend tegen een team van Urk. Deze wedstrijd werd ontzettend slap begonnen en het was duidelijk dat een aantal spelers een verkeerde inschatting had gemaakt van dit elftal. Toegegeven, een elftal waarin drie spelers scheenbeschermers overbodig achten en in totaal een halve kilo goud nog aan het lichaam vastzit wekt niet de indruk een geoliede voetbalmachine te zijn. In de tweede helft kwam er 124 jaar aan levenservaring binnen de lijnen in de personificatie van Rene Hommes, Wouter Kolthof, Erik-Jan Hamhuis en Niek Mulder. Deze wisseling deed het tweede zichtbaar goed en de gelijkmaker werd nog gemaakt. Deze wedstrijd werd dan wel niet gewonnen, het gevoel van nederlagen in de weken ervoor werd er wel door weggespoeld. Over weggespoeld gesproken, de ploeg van Urk bleek een gouden greep te zijn voor de kantine. De ploeg kwam met twee busjes aan, vond het prima vertoeven in clubhuis ‘De Basis’ en spekte zo de clubkas van onze mooie club. Rond de klok van zevenen gingen de mannen van het vissersdorp weer richting de busjes en vonden ze het mooi geweest.

Vandaag stond de kraker tegen ‘De Tricolores’ Bruchterveld 2 op het programma. Dit elftal heeft de afgelopen twee weken overwinningen geboekt op Vroomshoopse Boys 3 (4-1) en HHC 4 (4-0) en daarmee staan ze nog maar 1 punt achter op de geel-blauwe brigade uit Dedemsvaart. Wil het tweede nog een mooie eindklassering noteren in de 3e klasse G dan is een overwinning op Bruchterveld noodzakelijk.

Bruchterveld dat vermoedelijk weer aan zal treden in de goedlopende 4-4-2 formatie werd in de vorige onderlinge ontmoeting met 4-1 aan de kant gezet. Deze uitslag moet vertrouwen geven in aanloop naar de kraker op sportpark ‘De Boekweit’. In de bespreking zette Herman Dekker het elftal goed op scherp voor deze belangrijke pot en eiste hij niets minder dan een goed resultaat. De kern van zijn verhaal had alles te maken met ‘focus’, de focus die hij verlangt van zijn elftal. Zij moeten vandaag laten zien dat ze echt iets willen en de fitte selectie van Bruchterveld, die weer compleet is, vanaf het begin bij de keel grijpen. Dit moest gebeuren in de volgende opstelling:

                     Rene P.

Bart – Niek – Sander H – Erik-Jan

                Joeri – Rene H

                      Sander B

      Marco – Ivar – Wouter

Op de bank zaten daarnaast nog de tot op het bot gemotiveerde Papito en Rob van Faassen (die ons vanuit het derde kwam versterken).

Op een zonovergoten sportpark ‘De Boekweit’ begon het elftal vandaag rond de klok van twaalven aan een fanatieke en scherpe warming-up op een drooggevallen steppe. Dit maakte dusdanig veel indruk op de bezoekers uit Bruchterveld dat zij pas 12:31 het veld op kwamen lopen.  

Om 12:33 blies scheidsrechter Pouls vandaag voor de eerste maal op de fluit en brachten Sander en Ivar het spel in gang. SCD’83 probeerde meteen zorgvuldig op te bouwen en na 5 minuten komt het uit de eerste kans van de wedstrijd op voorsprong. Een vrije trap van Rene Hommes halverwege de speelhelft van Bruchterveld wordt de zestien ingedraaid en keurig in de hoek gekopt door Jordy Stegeman. De linksback van Bruchterveld toonde zich een kopsterke voetballer, maar kopte de bal in het eigen doel. Ondanks de vroege voorsprong is het spel van de Dedemsvaartse ploeg erg pover, de meeste kansjes in de openingsfase van de wedstrijd zijn toch echt voor de bezoekers.

In de twaalfde minuut was daar toch ineens prachtig combinatiespel waar te nemen over de linkerflank van het veld. De bal werd over meerdere schijven opgebouwd tot Rene met een diepe bal Wouter wegstuurde, deze gaf de bal voor op Marco die zijn directe tegenstander uitkapte, maar helaas stuitte op de doelverdediger van Bruchterveld. In de aanval daaropvolgend schiet de spits van De Tricolores de bal enkele decimeters over de kruising heen en volgt er een doeltrap voor ‘groggy’ Pettinga. Deze geeft een verre uittrap die wordt verlengd door Joeri en daardoor bij Sander beland op de speelhelft van Bruchterveld. Sander speelt vervolgens Ivar in op 20 meter van het doel, deze neem de bal aan, kapt af en schiet uiterst beheerst de bal laag in de verre hoek tegen de touwen aan: 2-0.

Of het door de 2-0 voorsprong komt of dat SCD gewoon in de wedstrijd moest komen begon de ploeg wel langzaamaan beter te voetballen. Ze probeerden het veelal voetballend op te lossen, de buitenspelers en vooral Ivar werden daarbij ook geregeld gezocht. Natuurlijk kwamen niet alle ballen perfect aan en ging er nog steeds veel mis, maar de ploeg kwam niet in noemenswaardig grote problemen terecht.

Na een minuut of twintig spelen kreeg Sander de bal jammer genoeg voor hem in zijn edele delen en mochten wij van geluk spreken dat Rob vandaag met ons meedeed. Hij toonde zich een uiterst bekwaam verzorger, zette een sprint in naar het ‘slachtoffer’ met de watertas, maar daar aangekomen had Sander slechts behoefte aan een slokje water en kon de wedstrijd vervolgen.

Nadat Ivar in de veertigste minuut werd neergelegd door de doelpuntenmaker van Bruchterveld volgde er een vrije trap op de punt van de zestien. Joeri schoot deze bal uiterst zwak in de muur, maar enkele tellen later werd Ivar aan de linkerkant ingespeeld, hij gaf de bal voor op de geheel vrijstaande Niek. Waar Niek ‘de Bulder’ normaal gesproken wel raad weet met dergelijke ballen in het strafschopgebied schoot hij de bal ongelukkig tegen de onderkant van de lat waarna deze weer voor de lijn terugstuitte in het veld.

In de rust zag Herman geen reden om iets aan zijn opstelling te veranderen, maar werd aangegeven dat de ballen nog teveel door het midden werden gespeeld. In plaats daarvan moesten de buitenspelers meer worden gezocht en de ballen ook gegeven worden wanneer de loopactie werd gemaakt. De ploeg werd herinnerd aan de eerste wedstrijd van dit seizoen waarin Bruchterveld direct na rust druk op ons zette en wij al snel onze voorsprong verkleind zagen worden. Bruchterveld liet in tegenstelling tot SCD haar kopsterke linksback achter in de kleedkamer en hij werd vervangen door de speler met nummer 13.

Het spelen met nummer 13 bracht Bruchterveld nog niet direct geluk, want meteen na de rust gaat SCD goed uit de startblokken en binnen twee minuten konden al twee doelpogingen genoteerd worden voor Ivar en Marco. Enkele minuten later, in de 51ste speelminuut, testte Wouter de keeper van een meter of 25. De keeper kon de bal niet klemmen en bokste hem zo in de loop van Marco, deze wist wel raadt met de geboden kans en schoot de 3-0 binnen.

Dit afstandsschot van Wouter gaf SCD het inzicht om het vaker op deze manier te proberen. Binnen enkele minuten na het doelpunt werden er al vijf schoten gelost op het vijandelijke doel die het net, jammer genoeg, niet lieten bollen. De waarschuwing in de rust voor de druk naar voren bleek loos alarm te zijn en SCD kon het spel blijven maken op eigen sportpark. Marco liet regelmatig zien vele malen sneller te zijn dan de verdedigingslinie van Bruchterveld en werd met mooie ballen weggestuurd. Veelal kwamen de prachtige passjes van de voet van Joeri, hij waande zich een ware Ouassim Bouy en strooide met passjes die allen van zijn begaafde linkervoet afkwamen.

Na twintig minuten in de tweede helft kon Niek niet meer verder en werd vervangen door Rob in het hart van de defensie. Even daarvoor had Bruchterveld al haar laatste wissel ingebracht in de persoon van Jens Otten. Direct na de invalbeurt van Rob stootte Bruchterveld door op de helft van SCD, daar kreeg Robbert Reinders de bal mee, hij omspeelde Rene en schoof de bal in het lege doel. De gasten brachten daarmee de stand terug tot 3-1. Deze aansluitingstreffer gaf de bezoekers blijkbaar vleugels, want nog geen minuut later lag de 3-2 al in het Dedemsvaartse doel. Deze keer werd Rene weer uitgespeeld door een speler van Bruchterveld en de rechtsbuiten met nummer 11 schoot de bal overtuigend het doel in.

Bruchterveld rook bloed en ging vol op jacht naar de gelijkmaker op De Boekweit. Daarentegen werd SCD alleen maar slordiger, passjes kwamen niet aan, uittrappen van Rene eindigden buiten de lijnen en de grip op de wedstrijd werd compleet uit handen gegeven. Bruchterveld creëerde een aantal goede kansen, maar deze doelpogingen leidden gelukkig niet tot de gelijkmaker.

Een kwartier voor tijd werd Ivar naar de kant gehaald en vervangen door Papito, Ivar leek hier niet tevreden mee en zocht geïrriteerd de kleedkamer op. Met zijn eerste actie leek Papito de wedstrijd te beslissen, want hij zette sterk zijn lichaam in het duel, kon op de keeper af, omspeelde deze, maar schoot de bal op miraculeuze wijze over én naast. Papito viel sterk in en bleek een aanspeelpunt te zijn wanneer het niet lukte om fatsoenlijk te voetballen. Hij werd alleen veel te weinig gezocht en kon zijn klasse niet genoeg tonen in de slotfase. Het spel was namelijk erg rommelig en SCD had zelf grote moeite om de overwinning over de streep te trekken.

Vlak voor tijd verzuimde SCD de wedstrijd definitief in het slot te gooien en werd een rommelige aanval waarbij Wouter en Papito samen op de keeper afgingen niet doeltreffend afgesloten. Gelukkig genoeg floot de scheidsrechter direct na deze aanval af voor het einde van de wedstrijd.

Al met al werd een wedstrijd die al lang binnen leek te zijn onnodig lastig gemaakt door eigen fouten. Gelukkig konden er wel drie punten worden bijgeschreven en is er een gat met 4 punten geslagen met Bruchterveld. De gasten hoopten zich vandaag veilig te spelen, maar moeten nog vol aan de bak om te ontsnappen uit de onderste regionen in de derde klasse G.

Volgende week mogen wij op bezoek bij Vroomshoopse Boys, de ploeg die tiende staat in de competitie, maar waar wij in de thuiswedstrijd ontzettend veel moeite mee hadden. Deze wedstrijd werd destijds kansloos met 0-2 verloren en dat willen we graag rechtzetten. Om 14:30 wordt hier afgetrapt op sportpark De Bosrand en u bent allen uitgenodigd deze wedstrijd te aanschouwen!

Bijlage: Geen bijlage

Contactgegevens SCD '83

Secretaris Dhr. J. Hamhuis
de Jasmijn 8
7701 WT Dedemsvaart

Tel.: 0523 - 614195
Tel. kantine: 0523 - 613034
Email: secretaris@scd83.nl