SCD ’83 3 grijpt koppositie in extremis

SCD ’83 3 grijpt koppositie in extremis
22-02-2016
Door: Frank Breukelman

Zaterdag 20 februari 2016 gaat de SCD ’83-geschiedenisboeken in als de dag van de spectaculaire ontknopingen. Waar het eerste elftal in de slotfase een punt veilig wist te stellen in de derby tegen Lutten, hadden de spelers van het 3de wellicht nog meer reden tot juichen. Met de brilstand nog op het bord kopte Damiano de ploeg immers niet alleen voorbij tegenstander ZAC, maar ook naar de eerste plaats op de ranglijst.

In de wetenschap verkerend dat OZC 3 deze middag voor de verandering weer eens niet in actie zou komen, waren de mannen van SCD 3 ervan doordrongen dat een overwinning tot de koppositie in de vijfde klasse zou leiden. Echter, wat ook bekend verondersteld mocht worden was dat de opponent uit Zwolle zeker niet naar Dedemsvaart zou komen om zich eenvoudig naar een nederlaag te laten spelen. De week ervoor had het immers nog ASC ’62 de tweede plaats afhandig gemaakt, dus van onderschatting kon geen enkele sprake zijn.

Deze middag moest de ploeg het zonder coach Richard doen, waardoor Mark de tactische eindverantwoodelijkheid op zijn schouders droeg. Achterin was besloten niets te wijzigen ten opzichte van de beginopstelling van vorige week, wat inhield dat Sven, Erwin, Hein, Rob en Hans de defensie vormden. Ook voorin waren geen veranderingen waarneembaar, met de spitsposities bezet door Ronald en Damiano. Echter, besloten was om het middenveld rigoureus te wijzigen, wat inhield dat Gerland en Thomas de vleugels bezetten, Rick en Matthijs in de as stonden en Pascal en Frank naast Niels en Alwin mochten plaatsnemen op de bank. Gelukkig was Martijn Bouwman bereid gevonden de vlag ter hand te nemen.

En of het nu daadwerkelijk door de vele wijzigingen in de middenlinie kwam, of door bijvoorbeeld het hobbelige veld en de straffe wind, feit was dat SCD totaal niet aan voetballen toekwam in de eerste helft. Veelal belandde de bal uiteindelijk bij Thomas op de rechterflank, wiens voorzet vervolgens in niemandsland eindigde. Vanzelfsprekend waren al deze ballen perfect op maat, maar stond er eenvoudigweg geen spits om de cadeautjes uit te pakken. De Zwolsche Atletische Club bewees overigens ook niet bepaald waarom deze ploeg bij winst gelijk zou komen met SCD. De withemden kwamen evenmin tot vloeiend combinatiespel, maar leken dat niet zo heel erg te vinden, met de wind tegen. De thuisploeg kwam niet veel verder dan enkele pogingen van afstand, onder anderen van Rick, die als één van de weinigen in elk geval de bal doorgaans richting een geel shirt wist te spelen. Met 0-0 konden beide ploegen aan de thee.

Coach Mark had er natuurlijk voor kunnen kiezen om in de rust in te grijpen, maar hield zijn kaarten nog tegen zijn imposante borst. Na (ruim) een kwartier werd er dan ook gewisseld en ook meteen maar in drievoud. Erwin, Rick en Ronald stonden hun plaats af aan Niels, Pascal en Frank. Vanzelfsprekend bracht dit een schokeffect teweeg, dat bijna meteen resulteerde in een doelpunt. De afstandspoging van Frank spatte echter uiteen op het houtwerk, waarna een tweede poging enkele minuten later over het doel suisde. Even later maakte Alwin, voorzien van kniebrace, als rechtsback zijn rentree na langdurig blessureleed.

Eigenlijk mag het natuurlijk niet gezegd worden, maar bij weinigen leefde nog het gevoel dat er een driepunter inzat deze druilerige middag. Er was een soort patstelling ontstaan waarin geen van beide ploegen nog al te veel risico wenste te nemen en bovendien waren zowel SCD als ZAC voetballend domweg niet in staat om tot kansen te komen. Maar toen gebeurde het onmogelijk geachte. Waar de geelblauwen het gehele seizoen al staan te klungelen bij standaardsituaties van de tegenpartij, slagen zij er de laatste tijd steeds vaker in om zelf gevaarlijk te worden op deze momenten. De stopwatch van arbiter Schokker was de negentig minuten al gepasseerd, toen Gerland mocht aanleggen voor een vrije trap aan de linkerkant. De bal viel ergens tussen de vijfmeterlijn en de penaltystip, waardoor de doelman moest blijven staan. En toen was daar de sprong van Damiano, de geplaatste kopstoot en de eruptie van vreugde die tot ver buiten de Boekweit nog te horen moet zijn geweest. In blessuretijd viel dan toch nog de 1-0! Het feestvarken werd bedolven onder zijn ploeggenoten, terwijl de grensrechter van ZAC de scheidsrechter er nog ten onrechte van wilde overtuigen dat het toch echt buitenspel zou zijn geweest. De leidsman bleek gelukkig doof voor dit onzinnige commentaar en floot luttele minuten na de aftrap die volgde voor het eindsignaal.

Nadien in de kantine werd iedere keer dat de ranglijst op het scherm verscheen met luid gejuich begroet. Daar er aankomende zaterdag niet gespeeld wordt, kunnen de mannen van het 3de in ieder geval twee weken lang genieten van de koppositie. Op 3 maart worden de degens vervolgens opnieuw gekruist met een Zwolse opponent, dan staat in de provinciehoofdstad het duel met Berkum 7 op de agenda.

Bijlage: Geen bijlage

Contactgegevens SCD '83

Secretaris Dhr. J. Hamhuis
de Jasmijn 8
7701 WT Dedemsvaart

Tel.: 0523 - 614195
Tel. kantine: 0523 - 613034
Email: secretaris@scd83.nl