SCD'83 op bezoek bij Schalke 04

SCD'83 op bezoek bij Schalke 04
10-02-2016
Door: Henk Kobes

Op zaterdag 6 februari was er geen officieel wedstrijdprogramma gepland door de KNVB. Dit zorgde voor paniek bij enkele SCD'ers. Wat dan te doen op de zaterdag? Uit vrees dan door moeder de vrouw de tuin ingestuurd te worden voor het onderhoud of mee te moeten om te gaan shoppen, werd er naarstig nagedacht over een andere voetbalactiviteit. Uiteindelijk werd door Wim Koopman en Gert Benjamins het voorstel gedaan om met een grote delegatie de wedstrijd FC Schalke 04 tegen Vfl Wolfsburg te bezoeken. Een treffen tussen twee Nederlandse spitsen, te weten Klaas Jan Huntelaar versus Bas Dost. Laatstgenoemde bleek door een blessure niet mee te doen maar daar waren we eerder nog niet van op de hoogte. 

Uiteindelijk waren er 50 gelukkigen die mee konden naar de wedstrijd. Tegelijkertijd moesten een groot aantal belangstellenden teleurgesteld worden daar er geen ruimte meer was in de bus. 

Op 6 februari vanaf een uur of half tien druppelden de gelukkigen één voor één de Basis binnen. Nog snel werd een kop koffie naar binnen gewerkt omdat bekend was geworden dat er wel drinken aan boord van de bus was maar geen koffie. Klokslag 10 uur vertrok de bus vanaf de Boekweit op weg naar Gelsenkirchen. Daar in de wijk Schalke is deze binnenkort, om precies te zijn op 4 mei, 112 jaren oude vereniging actief. Een vereniging, waarbinnen ook nog andere sporten worden uitgeoefend, met ruim meer dan 100.000 leden. Hiermee is zij de op één na grootste vereniging van Duitsland. 

Rond 12 uur arriveerde de bus met haar gezelschap in Gelsenkirchen. Voordat de Veltins-Arena zou worden bezocht, werd eerst een bezoek gebracht aan de Fan-Kneipe van Schalke'04. Dit was al een belevenis op zich. In een verder troosteloze buurt was er midden in de straat een "café" voor supporters van Schalke 04. De SCD'ers, toch iets minder uitbundig uitgedost dan de meeste Schalke supporters, waren van harte welkom. Het was één groot feest waarbij er veel Schalke gerelateerde muziek op vrij luide toon uit de speakers knalde. Als je vroeg om een pilsje werd je meewarig aangekeken en werd je vervolgens een halve liter in een plastic glas voorgezet. Buiten op de binnenplaats was de barbecue aangestoken om de veel genuttigde braadworsten op een Kaiserbrötchen klaar te maken. 

Rond 14.00 uur werd door de organisatoren het sein gegeven dat we zouden vertrekken naar de Veltins-Arena. De daarvoor te gebruiken tram was echter dusdanig gevuld dat geadviseerd werd om de tocht te voet af te leggen. Met enige tegenzin werd een aanvang gemaakt met de wandeltocht. Even was de organisatie zoek toen de helft van de groep toch besloot bij een volgende halte de tram te nemen. 

De rest van de groep vervolgde lopend de weg. Tijdens de wandeling ontstond er steeds meer begrip voor de keuze van "de Hunter" om in Nederland te blijven wonen. De omgeving van het stadion liet niets zien wat zou kunnen bijdragen aan enig woongenot. 

Om een lang verhaal kort te maken, om 15.30 uur stond of zat iedereen in het stadion en kon de wedstrijd beginnen. Wat opviel was de enorme sfeer die voornamelijk verzorgd 

werd door de supporters op de staantribune. Zij lieten 90 minuten lang hun liefde voor Schalke 04 blijken middels woord en gezang. 

Rond de 25e minuut was er een orkaan van geluid toen Klaas Jan Huntelaar, tot genoegen van alle SCD'ers, middels een precieze schuiver de 1-0 maakte. Dit was alweer zijn 74e treffer in het tenue van "die Königsblauen". Daarmee bezet hij de tweede plaats op de lijst van topscorers aller tijden van de club. Nog voor de rust scoorde Geis middels een schitterende vrije trap de 2-0. Na de rust controleerde Schalke 04 de wedstrijd om middels enkele goed uitgevoerde omschakelmomenten te proberen een derde treffer te maken. Laat in de tweede helft was het Schöpf, net ingevallen, die hier in slaagde. 

De punten waren binnen en dat werd goed gevierd door de supporters. Na de wedstrijd togen alle SCD'ers richting de bus. Zoals altijd heb je mensen waar je op moet wachten. Dit keer was deze eer voor de heren R.H. en Y.W. Toen ook zij uiteindelijk in de bus waren, kon de thuisreis aangevangen worden. Twee uur later arriveerde de bus weer op de Boekweit. Daar waren Bert Pluim, Rene de Bruin en Ida en Herman Dekker nog aanwezig in de Basis om alle Schalkegangers nog van een hapje en een drankje te voorzien. Klasse om hiervoor een deel van je zaterdagavond op te offeren! 

Het bood een ieder nog even de gelegenheid de indrukken van die dag met elkaar te bespreken. Het enthousiasme was groot en direct werd uitgesproken dat dit géén eenmalige gebeurtenis mocht blijven. De plannen werden al gesmeed voor een bezoek aan een andere Duitse topclub, maar ook de Engelse competitie werd als mogelijkheid gezien en zelfs de Spaanse competitie werd als optie overwogen. 

We zullen zien wat de volgende voetbalreis zal worden. Volgens mij hebben we nu al weer 50 deelnemers en moet bezien worden of er geen twee bussen georganiseerd kunnen worden. 

Deze ervaring zullen we in ieder geval niet vergeten. Een bijzonder woord van dank gaat hierbij uit naar Wim Koopman en Gert Benjamins die de organisatie van deze dag in handen hadden. 

Wordt dus vervolgd.

Bijlage: open bijlage

Contactgegevens SCD '83

Secretaris Dhr. J. Hamhuis
de Jasmijn 8
7701 WT Dedemsvaart

Tel.: 0523 - 614195
Tel. kantine: 0523 - 613034
Email: secretaris@scd83.nl