DKB-uit, altijd lastig...

DKB-uit, altijd lastig...
07-09-2015
Door: Frank Breukelman

In het leven bestaat er een aantal zekerheden. Zo mag je ervan uitgaan dat iedere ochtend de zon opkomt, is de doorsnee banaan krom en levert een uitwedstrijd tegen DKB altijd voer voor discussie op. Zo ook zaterdagmiddag 5 september, toen SCD ’83 3 het op Horstra’s Wijk opnam tegen het tweede elftal van DKB ’44. De inzet van dit duel was helder: de winnaar zou de bekerpoule winnen en zodoende naar de volgende ronde gaan. Toch was er na afloop slechts een enkeling die hierover sprak. De bijzondere ‘slotfase’ deed namelijk meer tongen rollen. Overigens eindigde de wedstrijd in een teleurstellende 2-0-nederlaag voor de ploeg uit Dedemsvaart.

De middag in De Krim begon al veelzeggend. Bij gebrek aan ruimte werd de warming-up afgewerkt aan de zijlijn van het speelveld, waar de voorwedstrijd van het hoofdaffiche nog bezig was. Naar verluidt was Harjo hiervoor verantwoordelijk. Verantwoordelijk voor de basiself deze middag was Mark, die de volgende opstelling uit zijn puntmuts getoverd had: Sven stond op doel. De achterhoede bestond uit Niels, Rob, Hein en – jawel – Erwin! Het middenveld werd bezet door Rick, Thomas, Eelco en Frank. Voorin stonden Damiano en Ronald. Alwin, Ruben en Matthijs – vlak voor het verstrijken van de transferdeadline nog binnengehengeld – startten op de bank.

In tegenstelling tot eerdere ontmoetingen verliep het duel bijzonder sportief. Ondergetekende was zelfs zo vriendelijk om DKB de voorsprong te schenken, door bij een poging een crosspass te onderscheppen volledig langs de bal te maaien. Het schot van de Krimse aanvaller verdween via Svens handen in de lange hoek. Hierdoor moest SCD op zoek naar de gelijkmaker, waar de ploeg gezien het spelbeeld ook recht op had. De bezoekers kregen ook zeker kansen, maar wisten de lange doelman van de thuisploeg voor de rust niet te passeren.

Plop besloot in de pauze nog niet te wisselen en zodoende keerden dezelfde elf spelers na de onderbreking weer terug op het voormalige hoofdveld. De arbiter liet echter wat langer op zich wachten en later in de tweede helft bleek waarom. Hij had in de rust zitten bedenken hoe hij deze middag zelf de show kon stelen. Bij een hoge voorzet van DKB stak grensrechter Alwin resoluut de vlag de lucht in, ten teken dat hij buitenspel had geconstateerd. De scheidsrechter negeerde hem echter, liet doorspelen en nadat de eerste kopbal nog geen doel trof, was het in de rebound wel raak. Pas toen de bal in de touwen lag wierp de leidsman een blik richting de zijlijn, waar Alwin nog steeds met de vlag omhoog stond. De onafhankelijke scheidsrechter (“Wi’j kent ‘m ok niet heur!”) besloot in conclaaf te gaan, maar meende de situatie zelf toch goed beoordeeld te hebben en keurde de treffer goed. Alwin vroeg zich vervolgens hardop af waarom hij dan eigenlijk stond te vlaggen en dit stond de arbiter niet aan. Hij ontzegde Alwin het (voor)recht om te vlaggen, waarna Thomas deze taak verder mocht vervullen.

De wedstrijd zette zich voort, met inmiddels Ruben en Matthijs binnen de lijnen voor Damiano en Thomas, en SCD hield het overwicht. Zo’n kwartier voor het einde scoorden de geelblauwen dan ook de aansluitingstreffer. Ronald schatte een steekpass over rechts op waarde en rondde met een schuiver in de lange hoek bekwaam af. Echter stond ditmaal de grensrechter van DKB met de vlag omhoog en ook nu had de scheidsrechter het doelpunt al toegekend. Hij ‘spoedde’ zich opnieuw naar de zijkant en hoorde het relaas van zijn Krimse assistent aan. Tot grote verbazing van de spelers van zowel SCD als DKB besloot hij nu echter het doelpunt te annuleren! Vanzelfsprekend kwamen diverse SCD’ers verhaal halen, maar de leidsman wilde zijn besluit enkel aan aanvoerder Rob toelichten. Toen ook hij aangaf het oneens te zijn met het besluit vond de arbiter het wel mooi geweest en hij beëindigde de wedstrijd, met nog de nodige speeltijd op de klok. Zijn motivatie voor al deze beslissingen is tot op heden onbekend gebleven.

Feit is dat SCD 3 uitgebekerd is, na een overwinning op Avereest, een gelijkspel tegen Gramsbergen en deze nederlaag in De Krim. De conclusie na deze beker-/oefencampagne is dat de ploeg voetballend in staat mag worden geacht bovenin mee te draaien in de competitie. De eerste wedstrijd waarin dat mag blijken is aanstaande zaterdag, thuis tegen – volgens kenner Eelco – “titelkandidaat” SVI. Graag tot dan!

Bijlage: Geen bijlage

Contactgegevens SCD '83

Secretaris Dhr. J. Hamhuis
de Jasmijn 8
7701 WT Dedemsvaart

Tel.: 0523 - 614195
Tel. kantine: 0523 - 613034
Email: secretaris@scd83.nl