SCD 2 hervindt zichzelf tegen Den Ham 3

SCD 2 hervindt zichzelf tegen Den Ham 3
27-02-2015
Door: Wouter Kolthof

SCD 2 heeft afgelopen zaterdag voor eigen publiek een einde gemaakt aan een slechte serie wedstrijden die de ploeg sinds het begin van het nieuwe jaar afwerkte. De Dedemsvaartse reserveformatie rekende overtuigend af met Den Ham 3, dat met 5-0 naar huis werd gestuurd.  

Ongetwijfeld overheerste er bij eenieder, die nauw betrokken is bij het tweede elftal van SCD, een gevoel van opluchting toen zaterdag vlak voor half drie het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter had geklonken. Eindelijk had het team weer eens een prestatie op de mat gelegd die het niveau van de betere wedstrijden van vlak voor de winterstop benaderde. De laatste overwinning dateerde immers ook alweer van vorig jaar, 6 december, tegen DOS ’37.  

Sindsdien leken de zorgvuldig ingeslepen spelpatronen van trainer Tempelman, die de ploeg na een mathematisch gezien zwakke seizoensstart deed opklauteren tot de bovenste regionen van de ranglijst, als sneeuw voor de zon verdwenen. In de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe jaar, tegen Be Quick uit Zwolle, werd de ploeg weggevaagd door zowel de wind als de tegenstander, twee dagen daarna verbaasde het zwakke Ruinerwold vriend en vijand door uit twee kansen op de Boekweit twee keer te scoren en het allesbehalve effectieve SCD in vertwijfeling achter te laten. Vervolgens ging de eerste competitiewedstrijd na de winterstop, in en tegen Hulzense Boys, in de slotfase verloren, en ten slotte was ook SEH in Heerde tijdens de laatste oefenpot te sterk. Het woord ‘crisis’ klonk nog net niet op de Boekweit, ‘zorgwekkend’ was het wel.   En dat terwijl er in de eerstvolgende wedstrijd tegen Den Ham absoluut weer eens gewonnen moest worden.

Vooraf was dit de situatie in de competitie: SCD stond met 17 punten dichtbij een gewenste derde plaats, maar kon bij verlies evenzogoed afzakken richting de degradatiezone, waardoor het seizoen min of meer voor de kat z’n k*t zou worden uitgespeeld. D-day dus voor SCD 2, erop of eronder, of zoals Louis van Gaal in zijn beste Duits tijdens zijn periode bij Bayern München verkondigde: ‘der Tod oder die Gladiolen’. Tempelman liet met de opmerking “we kunnen als trainers nog zoveel aangeven, maar het moet ook uit jullie zelf komen” ook blijken niets minder dan volledige toewijding van zijn manschappen te verlangen.  

Bevlogen de wei in dus, dat was het devies. De volgende elf waren daarvoor vanaf de aftrap verantwoordelijk, te beginnen onze onverschrokken jonge goalie Jelmer Koes. Rechts achterin Erik-Jan Hamhuis (beter bekend als Janus of van zijn geniale uithalen met de punt van zijn chocolinker), onze lange rots in de branding Kevin van Elburg en de superfitte Joeri Wulff centraal, en op linksback Thomas Jansen, die de laatste tijd vaak op ‘10’ acteerde maar in principe overal uit de voeten kan. Op het middenveld het vertrouwde gezicht van oude oorlogsveteraan René Hommes en de man die altijd gezellig met de scheidsrechter loopt te keuvelen, Niek Mulder of ook De Bulder, met daar weer voor de van het eerste elftal geleende Tim Dekker. Op de rechterflank Michael ‘David Dunn’ (https://www.youtube.com/watch?v=x4fsLeCjB4s) van de Berg, daar tegenover ondergetekende, alias Pony. En in de spits onze knuffelneger Papi Chulo Tuit, van de gruwelijke a*s, en van de gruwelijke afronding, je weet. Op de bank zaten verloren zoon Sander Buijs, onze rechtsback / -buiten (wie het weet mag het zeggen) Marco Hoeve of ook wel alleen Hoeve, en de man met de gouden linker, Tim Hilberink.  

  Over het wedstrijdverloop kan ik kort zijn: behoudens enkele gevaarlijke momenten is Den Ham nauwelijks in het spel voorgekomen en bood het achterin te weinig weerstand tegen de eindelijk weer soepel lopende aanvallen van de thuisploeg. Als SCD beter met de kansen om was gegaan – dat kunnen met name de drie voorin zich aanrekenen – waren de punten al bij rust binnen geweest, maar slecht twee keer wist een Dedemsvaarter het net te vinden.  Van de Berg profiteerde halverwege de eerste helft van een onachtzaamheid achterin bij Den Ham en maakte handig 1-0. Wat later werd een ongekend vlot lopende aanval, die dwars door het hart van de Hammer verdediging sneed en deed denken aan FC Barcelona in zijn beste dagen, soepel afgerond door Niek de Bulder. Wat een weelde ineens, en dat al bij rust.  

Na de thee stonden de koppies nog niet helemaal op scherp en kwam Den Ham weer even dreigend bij keeper Koes in de buurt. Maar al snel schakelde SCD bij en na een schitterende pass op van Tim H. op Tim D. rondde Tim D., waar hij ook af had kunnen leggen, bekwaam af. De spelers van Den Ham dachten aan buitenspel maar de scheidsrechter wees hun protesten resoluut van de hand. Daarna was het de beurt aan Sander Buijs, die met een puike invalbeurt een extra duit in het zakje deed. Eerst rondde hij ietwat hobbeldebobbel binnenkantpaal af na een wederom schitterend opgezette aanval over meerdere schijven. Vervolgens miste hij weliswaar zijn grootste kans maar even later was het met een overtuigende kopbal alsnog raak. Dat er daarna wat ongelukkig en ongeduldig met de geboden ruimte werd omgesprongen en de score niet veel hoger werd opgevoerd, is vooral voer voor de echte scherpslijpers, trainer Tempelman dus.  

Aankomende zaterdag wacht Mariënberg 2, uit. Bivakkeert in dezelfde regionen als Den Ham maar dat is op dit moment geen enkele garantie. Het is aan SCD 2 om te laten zien of de winstpartij van vorig weekend slechts een opleving was of het begin van een mooie slotserie.

Bijlage: Geen bijlage

Contactgegevens SCD '83

Secretaris Dhr. J. Hamhuis
de Jasmijn 8
7701 WT Dedemsvaart

Tel.: 0523 - 614195
Tel. kantine: 0523 - 613034
Email: secretaris@scd83.nl