Hoop voor SCD 3 ondanks nederlaag

Hoop voor SCD 3 ondanks nederlaag
29-09-2014
Door: Frank Breukelman

Voor de derde opeenvolgende competitiewedstrijd wist SCD '83 3 niet te winnen. Ondanks een 1-2-voorsprong in Hulsen trok de geelblauwe brigade opnieuw aan het kortste eind. Na negentig minuten gaf het scorebord 3-2 aan in het voordeel voor de thuisploeg.  

Na een dergelijke nederlaag is het natuurlijk mogelijk om hiervan uitgebreid feitelijk verslag te doen. Zo kunnen we de treffer en - na eigen zeggen - wereldpass van Thomas uitlichten. We kunnen het hebben over het meespelen van Thomas Jansen en de tot Hoek omgedoopte Marco Hoeve. De gemiste kans van Frank aan het begin van de tweede helft zou aandacht kunnen verdienen. Het zou kunnen gaan over de uitstekend leidende arbiter, die helaas wel een erg gemakkelijke strafschop weggaf. Maar dit alles doen we niet, het zal u als lezer enkel vermoeien. Bovendien komt zo'n verslag het zelfvertrouwen van het team niet ten goede. Daarom volgt hier het aloude verhaal van Rood-Wit '34, over een ploeg die ooit in een diep dal belandde maar tot op heden een schitterend verhaal met zich meedraagt. De korte versie van dit verhaal leest u hieronder.  

In een ver verleden werd in het Brabantse dorpje Balleman de voetbalvereniging Rood-Wit '34 opgericht. De nieuwe club begon destijds met slechts één team in de laagste klasse van het Brabantse amateurvoetbal. Maar al gauw reeg de ploeg die speelde onder de rook van Breda de successen aaneen. Promotie na promotie volgde en de talenten uit Balleman werden op den duur vergezeld door voetballers uit omliggende plaatsen als Bavel en Chaam. Zo ontstond er een team dat binnen een paar jaar in de hoogste Brabantse regionen speelde. Maar het succes had een nadeel: de beste spelers vertrokken naar de grote stad. Met name de Noad Advendo Combinatie uit Breda, kortweg NAC, beroofde Rood-Wit van haar pareltjes. Bovendien liet de oorlog een spoor van vernieling achter en was voetbal in Brabant vijf jaar lang onmogelijk. Gevolg was dat de club een vrije val inzette en binnen enkele jaren weer terug bij af was.  

Zo begon Rood-Wit '34 in het jaar 1961 zonder al te hoge verwachtingen aan haar competitie in de vijfde klasse. En deze laaggespannen verwachtingen bleken terecht, want na de eerste vier duels gaf de ranglijst 0 punten aan en een stortvloed aan tegentreffers leidde tot een doelsaldo van liefst -31. Een hopeloos scenario leek zich voor te doen voor de Ballemanners, tot aan die ene woensdagavond in oktober '61. Het miezerde en de halfontbladerde bomen ritselden in de wind wanneer de selectie van Rood-Wit het trainingsveld betrad.  

Halverwege de training doemde een donker figuur op achter een van de doelen. Verscholen achter een lange jas had hij het sportpark betreden. Aandachtig sloeg hij het spel gade. Onopgemerkt zag hij het geklungel van Rood-Wit hoofdschuddend aan. Plotseling klonk een harde schreeuw. De kleine centrumspits Janus de Lange was in botsing gekomen met zijn doelman en lag kermend op de grond. Zijn linkerwenkbrauw was volledig gescheurd en het bloed gutste uit het hoofd van De Lange, die aangeslagen de kleedkamer moest opzoeken. De overige spelers keken elkaar verbijsterd aan. Janus de Lange was uitgerekend de enige speler die in de competitie het net al had weten te vinden. Hij was de ster van het team, voor zover die benaming recht deed aan het niveau.   

Inmiddels had de donkere verschijning zich verplaatst naar de zijkant van het veld. Nog steeds was hij niet opgemerkt op deze gure oktoberavond. Tot dat ene moment. De training was hervat en de doelman keerde een schot met zijn voeten. De bal zeilde met een boog het veld uit, in de richting van de tot dan toe onopvallend gebleven bezoeker. Deze controleerde plots de bal op zijn imposante borst, draaide zich om en schoot de bal, zonder dat deze de grond geraakt had, met zijn hak weer terug het veld in! Een fabuleus technisch hoogstandje, waar de selectieleden van Rood-Wit ademloos naar stonden te kijken. 

Eenmaal bekomen van de verbazing klonk een luid applaus en de trainer spoedde zich naar de zijlijn. Hij vroeg de toeschouwer naar zijn naam, maar deze haalde zijn schouders op en gebaarde dat hij de trainer niet begreep. Na een hoop geïmproviseerde gebarentaal werd het de spelers en trainer van Rood-Wit duidelijk dat het talent naar de naam Ajani N'Koulou luisterde en afkomstig was uit Ivoorkust. Gauw haalde de trainer een set trainingskleren en een paar afgetrapte voetbalschoenen en vroeg N'Koulou dit aan te trekken. Enige tijd later was het eenieder duidelijk: deze man kon Rood-Wit redden. Wat bleek bovendien: Ajani is Ivoriaans voor 'hij die de strijd wint'. Hij had na de Ivoriaanse onafhankelijkheid van Frankrijk besloten om de reis naar Frankrijk te maken, maar was per ongeluk in België beland. Na een aantal maanden bij een club nabij Antwerpen gespeeld te hebben, was hij naar het noorden getogen en zodoende in Balleman beland.  

De eerstvolgende wedstrijd mocht N'Koulou meteen meespelen, op de plaats van de aangeslagen De Lange. Tegen ZSV uit Zundert trof de Afrikaan liefst zesmaal doel. Zijn nieuwe medespelers trokken zich aan hem op en stonden zowaar slechts vier tegentreffers toe. Zo was de eerste overwinning van Rood-Wit '34 een feit! Het bleek een opmars voor een ongekende serie, want de Ballemanners verloren geen enkel duel meer. N'Koulou werd landelijk topscorer met liefst 115 doelpunten en Rood-Wit kroonde zich glansrijk tot kampioen. De spits werd als een held opgenomen in de Ballemanse gemeenschap en bleef de club, ondanks lokroepen van grotere verenigingen, trouw tot aan zijn voetbalpensioen. In de tussenliggende jaren werd Rood-Wit jaarlijks ongeslagen kampioen.  

Zo blijkt maar weer: ook voor het derde elftal van SCD '83 is nog volop hoop! Een matige seizoensstart hoeft niet desastreus te zijn en wellicht komt er ook op De Boekweit nog eens een tropische verrassing langs. Vooralsnog blijven we het echter op eigen kracht proberen, te beginnen met de thuiswedstrijd aanstaande zaterdag, tegen Den Ham 4. Graag tot dan!

Bijlage: Geen bijlage

Contactgegevens SCD '83

Secretaris Dhr. J. Hamhuis
de Jasmijn 8
7701 WT Dedemsvaart

Tel.: 0523 - 614195
Tel. kantine: 0523 - 613034
Email: secretaris@scd83.nl