Eerste derby van het seizoen onbeslist

Eerste derby van het seizoen onbeslist
08-09-2014
Door: Frank Breukelman

In het derde en laatste bekerduel heeft SCD '83 3 haar eerste positieve resultaat behaald. De streekderby tegen v.v. Avereest 2 eindigde in Balkbrug in 2-2. Een week voor de competitiestart toonde de geelblauwe formatie een flinke verbetering in vergelijking met de twee voorgaande wedstrijden.

Voor de bezoekers uit Dedemsvaart was de confrontatie met Avereest vooral een wedstrijd waarin vooruitgang getoond en vertrouwen getankt moest worden. De eerste twee bekerwedstrijden eindigden beide in een pijnlijke 5-1-nederlaag, waarbij het spel veelal niet om aan te zien was. Daarom was enerzijds het resultaat deze middag ondergeschikt aan het spelniveau. Anderzijds betrof het zoals gezegd natuurlijk een wedstrijd tegen de buurman, hetgeen toch een extra stimulans geeft om het duel winnend af te willen sluiten. Hetzelfde gold uiteraard voor Avereest, dat bovendien nog een theoretische kans had om als tweede in de poule te eindigen. Daarvoor was een overwinning strikt noodzakelijk.

Voor dit duel kon de technische staf, waarvan deze middag Richard ontbrak, beschikken over een zeer ruime selectie. Enkel Gerland moest zich afmelden, waardoor er met liefst zeventien spelers werd afgereisd naar Balkbrug. De logische consequentie was dat er zes spelers op de bank moesten beginnen, die overigens allen de nodige speeltijd zouden krijgen. De elf mannen die wel startten, waren de volgende: Nico op doel. Achterin Niels, Hein, Rob en Martijn. Op het middenveld Erwin, Rutger en Thomas en de voorhoede bestond uit Pascal (jazeker, zijn afscheid was slechts tijdelijk), Ronald en Frank. De zes wisselspelers luisteren naar de namen Berry, Damiano, Gerwin, Hans, Rick en Ruben. Vermeldenswaardig is nog dat bij tegenstander Avereest het centrale verdedigingsduo gevormd werd door de oud-SCD'ers Remon en Rowin Pielman. 

Vanaf de aftrap wisten de beide ploegen elkaar aardig in evenwicht te houden. Zowel Avereest als SCD wilde van achteruit zorgvuldig opbouwen, een opzet waarin de thuisploeg aanvankelijk iets beter slaagde dan de bezoekers. Tot grote kansen leidde het niet maar toch wist 'VVA' de score open te breken. Of beter gezegd: Avereest kwam op voorsprong, maar het was een SCD'er die de bal achter Nico werkte, na een hoge bal vanaf de zijkant. Beide ploegen qua spel in evenwicht, maar de stand dus op 1-0. 

De eerste serieuze mogelijkheid voor de ploeg uit Dedemsvaart ontstond na een lange rush van Pascal over de linkerflank. Hij behield het overzicht, zag Frank aankomen en legde de bal op maat terug. Het harde schot zeilde een metertje over het doel. Behoudens deze mogelijkheid was het qua kansen toch vooral Avereest dat de klok sloeg en Nico hield zijn ploeg een aantal malen in de wedstrijd. Omdat ook het befaamde 'Frank de Boertje' van Hein niet afgestraft werd, bleef de stand met rust steken op 1-0.

Na de onderbreking vervingen Damiano, Gerwin, Hans en Ruben respectievelijk Pascal, Erwin, Martijn en Ronald. Avereest leek de wedstrijd te gaan domineren, gaf eigenlijk geen kansen weg maar de doelman deelde een cadeautje uit. Hij treuzelde veel te lang met het verwerken van een terugspeelbal, waardoor hij het leer verspeelde aan de toegesnelde Ruben. Voor de ingevallen spits was het vervolgens een koud kunstje om de gelijkmaker aan te tekenen. Overigens was ook Niels doeltreffend deze middag. Onder het mom van 'scherven brengen geluk' mikte hij de bal door een ruit van de kantine van SC Balkbrug.

Inmiddels had Berry Frank afgelost als rechtsbuiten en hij toonde aan dat coach Mark een gouden hand van wisselen had. Na Ruben scoorde in de persoon van Berry namelijk ook een tweede invaller en de manier waarop was curieus. Aan de linkerflank stoomde Niels op en zette de bal laag voor. De bal werd aanvankelijk door iedereen gemist, maar belandde toen voor de rechter van Berry. Hij haalde uit, maar zag zijn schot geblokt worden door een hand van een van de verdedigers. Echter voordat de eerste schreeuw om een strafschop verstomd was, lag de bal alsnog in het net. De rebound was opnieuw voor Berry, die ditmaal raak vuurde. Binnen een kwartier was de achterstand omgebogen in een 1-2-voorsprong. Hierna kwam Rick in de ploeg voor Thomas.

Deze voorsprong leek alleen een verlammende werking te hebben op de bezoekende ploeg. Steeds meer ging zij achteruitlopen, vielen er gaten en Avereest rook de gelijkmaker. Vele voorzetten en corners leidden tot hachelijk situaties, maar SCD hield nog lang stand. Dat wil zeggen: SCD had lange tijd geluk. Tot het moment dat de bal ineens achter de defensie belandde. De spits wist Nico, die in tegenstelling tot vorige week geen overtreding maakte, te omspelen en tekende zo voor de 2-2. Volgens de neutrale toeschouwer ongetwijfeld een terechte uitslag, maar voor SCD toch zonde, daar het tot kort voor tijd de voorsprong had gekoesterd.

Dit laatste bekerduel betekende tevens het eind van de voorbereiding. Aanstaande zaterdag gaat de competitie ook voor SCD 3 van start en wel met de uitwedstrijd tegen DKB 2. De wedstrijd op Horsta's Wijk start om half één. Graag tot dan! 

Bijlage: Geen bijlage

Contactgegevens SCD '83

Secretaris Dhr. J. Hamhuis
de Jasmijn 8
7701 WT Dedemsvaart

Tel.: 0523 - 614195
Tel. kantine: 0523 - 613034
Email: secretaris@scd83.nl