SCD 4 behoudt ongeslagen thuisstatus

SCD 4 behoudt ongeslagen thuisstatus
11-02-2014
Door: Frank Breukelman

Na een late ontsnapping heeft het vierde elftal van SCD '83 zich op de vierde plaats van de immer onvoorspelbare 6e klasse 26 genesteld. In een duel waarin de thuisploeg met 2-0 ging rusten, maar vervolgens de gasten nog tot 2-2 zag terugkomen, trokken de geelhemden alsnog aan het langste eind. Topscorer Ruben Linde was andermaal het goudhaantje voor de Dedemsvaartse subtopper, die dankzij de 3-2 zege voor de zesde opeenvolgende keer niet verloor op eigen veld.

Tot enkele uren voor de aftrap was nog onduidelijk of het duel wel doorgang zou kunnen vinden. Koning Winter had de dag ervoor zijn overvolle blaas geleegd over het schitterende sportpark De Boekweit, dat - om maar even op niveau te blijven - flink moest doortrekken om overstroming van het groene toilet te voorkomen. Anders gezegd: de velden waren nat. Erg nat. Maar even na elven zaterdagochtend kwam het verlossende bericht van gelegenheidsaanvoerder/inspirator/clown Hein Zomer: er kon gespeeld worden! De regen zou het elite-elftal van Sportclub Dedemsvaart '83 er niet van weerhouden om het zesde team van Nieuwleusen aan de zegekar te binden. En mocht hierover al enige twijfel bestaan, dan nam Hein, zoals gezegd niet alleen de vervanger van Jacky als aanvoerder, maar tevens in de rol van José Mourinho als inspirator (en dus clown), deze kort voor de wedstrijd wel weg. In de kleedkamer verscheen namelijk een soortement kartonnen totempaal met daarop 'Champions do extra'. Hein zette deze kreet kracht bij met een speech die deed vermoeden dat Nelson Mandela nooit weggeweest was. Uiteraard luisterde het voltallige team vol bewondering toe. Wim Koopman sprak de wens uit zelf ook eens aanvoerder te mogen zijn, voor dit soort gelegenheden.

Na deze prachtige uiting van bevlogenheid, enthousiasme en bezieling toog het twaalftal (hieraan maken we verder maar geen woorden vuil) naar veld 5, dat gloreerde in de schitterende winterzon. Althans, zo zagen de SCD'ers dat, nog onder de indruk van hetgeen zich in de kleedkamer had afgespeeld. Na een warming waarin de vonken er al vanaf spatten, mocht het volgende elftal zich opstellen: onder de lat Nico 'René' Both, die deze transferperiode voor één duel op huurbasis was vastgelegd. Een soort Ruiz-constructie, maar dan anders. Voor hem vormden Niels Laarman, Hein, Maurice Poel en Wilfred Spijker wat de Duitsers zo mooi de 'Vierrakette' noemen. Toepasselijk, gezien de snelheid waarover al deze vier heren beschikken. Op het middenveld stonden - eveneens huurling - Harold Pouls, Edwin Poel, Wim Koopman en Frank Breukelman. De gevreesde aanval bestond uit 'das Phantom' Ruben Linde en Jeroen de Groot, wiens spelerspas ditmaal keurig aanwezig was... De derde en laatste huurling, Aart Iliohan, was om tactische redenen buiten de basiself gelaten.

Eerder dit seizoen werd op sportpark Het Klaverblad een pijnlijke nederlaag geleden tegen de opponent van deze middag. Op 21 september 2013 keerde SCD ’83 namelijk met een 5-3-nederlaag huiswaarts, na op een comfortabele voorsprong te hebben gestaan. Achterin probeerde men de tweede helft op één lijn te spelen, hetgeen niet helemaal Lok, eh…, lukte. Daarover verder niets. Vandaag kon het nu eenmaal niet misgaan.

Na het eerste fluitsignaal van leidsman Van Os, trok SCD ten strijde. Al gauw bleek de thuisploeg voetballend sterker te zijn dan Nieuwleusen en dit etaleerde zich al vrij vlot in kansen. Nadat de geel-blauwe equipe enkele plaagstootjes had uitgedeeld, sloeg de ploeg genadeloos toe. Beter gezegd: sloeg de Dedemsvaartse Makaay genadeloos toe. Ruben’s eerste echte doelkans resulteerde meteen in een treffer!

Na de openingsgoal leek SCD enigszins gas terug te nemen. Nieuwleusen kwam beter in de wedstrijd en dwong Nico tot tweemaal toe tot een redding. Eerst pakte de doelman een afstandsschot op katachtige wijze. De corner die even later volgde zorgde voor nog meer gevaar. Niet doordat-ie hard ingekopt werd, nee, de bal draaide vervaarlijk met de wind mee en bijna werd de SCD-goalie verrast. Maar geluk dwing je af en zodoende belandde de bal niet achter de doellijn.

Verder was het niet Ruben, maar zijn compagnon in de voorhoede, Jeroen, die de grootste kansen kreeg. Tot tweemaal toe verscheen hij na aangeven van Frank oog in oog met de keeper, maar een doelpunt bleef uit. De eerste was verklaarbaar, doordat de voorzet met links net opstuitte alvorens hij Jeroen bereikte. De tweede kans was beduidend groter. Na een solo over de rechterkant werd de bal door ondergetekende teruggelegd. Ruben en Jeroen mochten kiezen wie ‘m erin schoot, maar laatstgenoemde strandde op de – sterk spelende – doelman van Nieuwleusen.

Uiteindelijk kreeg de aanvallende middenvelder van SCD toch nog een assist achter zijn naam. Na een inworp vanaf de rechterkant bleef de bal hangen op de rand van het strafschopgebied. Frank kon nog net de punt van zijn schoen tegen de bal zetten en bracht daarmee Ruben, met enig fortuin, in scoringspositie. Van enig fortuin was bij Ruben daarentegen geen sprake. Waar de bal eigenlijk alleen met links geschoten leek te kunnen worden, nam het Spook van De Voart de bal buitenkantje rechts. De keeper kon enkel toekijken hoe de bal in de korte hoek plofte. Kort voor rust was de stand 2-0.

De pauze greep coach Arnold Altena aan om enkele omzettingen door te voeren. Helmich Kisjes en Martijn Bouwman waren ondertussen ook gearriveerd, maar bleven in eerste instantie aan de kant. Om Aart in te kunnen brengen, was de bedoeling om een aantal posities te wijzigen. Hiermee was niet iedereen het eens, waardoor Aart uiteindelijk in plaats van voorin, als voorstopper werd geposteerd. Maurice stond zijn plek af.

In de tweede helft waren de verhoudingen enigszins veranderd. Nieuwleusen drong meer aan, SCD trok zich teveel terug en zoals bekend: van Nieuwleusenaren heb je pas na 90 minuten gewonnen. Tamelijk vroeg in het tweede bedrijf viel dan ook de aansluitingstreffer. Hierna bleef de uitploeg aandringen en werden de ruimtes op het Dedemsvaartse middenveld veel te groot. De defensieve helft trok zich terug, terwijl de aanvallers en een aantal middenvelders juist druk wilden zetten. De gelijkmaker kon niet uitblijven en dat deed-ie dan ook niet. Met nog een minuut of tien op de klok plofte de 2-2 in het Dedemsvaartse doel. Zou Nieuwleusen dan de tweede ploeg worden die SCD 4 punten afhandig maakt op eigen veld? ‘Nee’, luidde het antwoord van Ruben. De spelers van Nieuwleusen waren nauwelijks uitgejuicht, riepen ‘nog ééntje, nog ééntje!’ en ze keken alweer tegen een achterstand aan. De goal was vergelijkbaar met de eerste van de wedstrijd, de Voartse vreugde-explosie eveneens.

Kort na de vijfde treffer van dit duel blies Chris voor het einde. Wederom drie punten voor SCD 4 en dat allemaal dankzij…

Dat mag een ieder zelf bepalen.

Aanstaande zaterdag staat er een uitduel met Gramsbergen op het programma. Dit is de ploeg die tot dusver als enige een puntje wist te behalen op De Boekweit. Dit vlekje op de thuisbalans dient natuurlijk weggepoetst te worden! Met dezelfde dosis inzet, passie, strijd en plezier moet dat zeker gaan lukken.

Bijlage: Geen bijlage

Contactgegevens SCD '83

Secretaris Dhr. J. Hamhuis
de Jasmijn 8
7701 WT Dedemsvaart

Tel.: 0523 - 614195
Tel. kantine: 0523 - 613034
Email: secretaris@scd83.nl