SCD 4 remiseert tegen titelfavoriet

SCD 4 remiseert tegen titelfavoriet
18-12-2013
Door: Frank Breukelman

In de laatste wedstrijd voor de jaarwisseling heeft het Vierde twee punten laten liggen in Ommen. De uitwedstrijd bij OVC '21 eindigde in 2-2, een uitslag waarmee de thuisspelende kampioenskandidaat zich veruit het meest gelukkig mocht prijzen.

We duiken weer even de geschiedenisboeken in. 14 december, wat gebeurde er toen? Wel, het was deze zaterdag alweer 102 jaar geleden dat Roald Amundsen de Zuidpool voor het eerst bereikte. Een vergelijking met de temperatuur van deze middag is snel gemaakt. Ook in Ommen was het koud. Verder was het op deze datum dat de Etna in 1991 tot een eruptie kwam, die Sicilië nog jaren in zijn greep zou houden. Te hopen viel dat een dergelijke uitbarsting van coach Altena vanmiddag achterwege kon blijven.

Terug naar het voetbal. De feiten voorafgaand aan de wedstrijd waren als volgt: SCD bezette de vijfde plaats op de ranglijst met zeventien punten. OVC stond op plaats twee, met vier punten én twee gespeelde duels minder dan lijstaanvoerder en buurman OZC. Bij een overwinning vanmiddag kon OVC zich dus - op basis van het aantal verliespunten - tot Herbstmeister kronen. Een titel die - zeker als het ten koste van de geel-zwarte buurman gaat - telt op sportpark Westbroek.

Maar dat dit niet zonder slag of stoot zou gaan gebeuren, was duidelijk. Ondanks het feit dat SCD 4 nog geen uitduel gewonnen had, traden de geelhemden vol vertrouwen de confrontatie tegemoet. Wegens personele problemen werd het team aangevuld met een aantal talenten uit het derde, te weten Arjon, Berry, Joeri en Martijn. Met verder ook nog Wouter 'Pony' 'De Shiner' Kolthof in de gelederen kon het haast niet misgaan. Overigens kon Jeroen vanmiddag door een administratief foutje niet meespelen. Iets met spelers uitlenen aan een ander team en de spelerspas dan vergeten...

De basisploeg deze middag was als volgt: Jacky zoals gebruikelijk tussen de palen. Voor hem speelden Niels, Hein, Frits en Martijn van Goor. De middenlinie bestond uit Wilfred, Joeri, Rutger en Berry en voorin moesten Martijn Bouwman en Wouter voor de doelpunten zorgen.

Laatstgenoemde deed zijn tweede bijnaam eer aan door zich een echte vleugelflitser te tonen. Hij week geregeld uit naar de voor hem vertrouwde linkerflank Een aantal goede voorzetten vanaf die kant werd echter niet op waarde geschat. Verder bleken beide ploegen goed tegen elkaar opgewassen, waardoor een enigszins saai schaakspel ontstond. Zowel OVC als SCD bleek in staat de bal geduldig rond te laten gaan, zonder al te grote risico's te nemen. Dit uiteraard tot frustratie van met name de thuisploeg, van wie de nodige spelers meer met de scheidsrechter en zijn assistent bezig waren, dan met de wedstrijd.

De sfeer bij de blauw-witten werd er halverwege het eerste bedrijf niet beter op, door toedoen van spits Martijn Bouwman. Geklungel centraal in de Ommer defensie werd met een droge schuiver in de korte hoek genadeloos afgestraft. SCD op voorsprong!

SCD-doelman (en kersverse vader!) Jacky kreeg voornamelijk terugspeelballen te verwerken en moest een aantal keer attent zijn bij hoekschoppen. Het geeft aan hoeveel moeite OVC had om door de ijzersterke Dedemsvaartse defensie te breken. Na de eerste 45 minuten was dit ze niet gelukt, waardoor 0-1 de ruststand bleek.

Na de onderbreking was het even schrikken voor de spelers van OVC, toen zij de aangepaste formatie van SCD zagen. Voorin was namelijk hét doelpuntenkanon van SCD verschenen: Ruben Linde. Ook Arjon en Frank kwamen binnen de lijnen, respectievelijk als linkshalf en tweede spits.

De OVC'ers beseften pas net wat deze kwaliteitsinjectie teweeg kon brengen, toen Das Phantom al had toegeslagen. Als Roy Makaay in zijn gloriedagen verscheen Ruben uit het niets voor de doelman van OVC. De niet te missen kans werd keurig benut: 0-2!

Wedstrijd gespeeld? 'Ja', dachten de SCD'ers. 'Nog lang niet', bleek er echter in de Ommer hoofden te leven. De druk werd opgevoerd en het elftal van SCD viel uit elkaar. De achterhoede en het middenveld liepen steeds verder achteruit, terwijl Ruben en Frank wél geacht werden druk te zetten op de verdedigers van OVC. Een kansloze missie, zo bleek. Overigens waren de meningen hierover verdeeld.

Feit is dat de verdediging, die de eerste helft ijzersterk functioneerde, tot tweemaal toe bezweek. Dat de laatste keer tamelijk kort voor het einde van de wedstrijd was, zorgde voor een extra zuur gevoel bij de uitploeg. Hoewel er vooraf misschien getekend was voor een punt, voelde het gelijkspel voor SCD aan als een bittere nederlaag.

Dit alles leidt tot een vijfde plaats bij het ingaan van de winterstop. De achterstand op de koplopers OZC én OVC bedraagt acht (verlies)punten. Leuke statistiek is het aantal gescoorde doelpunten, 39. Enkel de opponent van afgelopen zaterdag scoorde vaker.

Namens alle spelers en de gehele technische staf van het Vierde: fijne feestdagen, bedankt voor alle steun in 2013 en graag tot ziens in het nieuwe jaar!

Bijlage: open bijlage

Contactgegevens SCD '83

Secretaris Dhr. J. Hamhuis
de Jasmijn 8
7701 WT Dedemsvaart

Tel.: 0523 - 614195
Tel. kantine: 0523 - 613034
Email: secretaris@scd83.nl