SCD 4 sterkste in burenruzie

SCD 4 sterkste in burenruzie
19-11-2013
Door: Frank Breukelman

Ze worden beschouwd als de allermooiste wedstrijden: derby's. Wie kent er niet de fakkels op de tribunes bij Galatasaray-Fenerbahçe of kan zich geen beeld vormen bij een volgepakt Celtic Park tijdens the Old Firm? Echter, deze affiches staan allemaal in de schaduw van de absolute burentwist die afgelopen zaterdag op sportpark de Boekweit afgewerkt werd: SCD '83 4 tegen VV Avereest 3. Een waar spektakelstuk!

Wekenlang werd er al gespeculeerd over deze topper in de reserve 6e klasse. Menig Balkenees werd met de nek aangekeken wanneer hij of zij zich in Dedemsvaart begaf. Onderlinge strijd vormde de basis voor een voetbalgevecht dat zijn weerga niet zou kennen. En bij deze speciale confrontatie hoorde natuurlijk ook een passend decor. Vandaar dat het duel werd gespeeld op het hoofdveld, waar de tribune nog nét voldoende plaatsen bood aan de massaal toegesnelde supporters. Rondom het veld ontstond het Dedemsvaartse equivalent van de Gelbe Wand, om maar eens de vergelijking te trekken met de Kohlenpottderby tussen Borussia Dortmund en Schalke 04. Een extra vleugje professionaliteit kreeg de wedstrijd door Ida Dekker, die achter de microfoon de wedstrijd van commentaar voorzag en uiteraard de opstellingen voorlas. De opstelling van SCD '83 was als volgt: Jacky was weer fit genoeg om te keepen en startte dus zoals gebruikelijk onder de lat. Voor hem vormden Niels, Jos Koopman, Hein en Johan de defensie. Het viermansmiddenveld bestond uit Jos ten Brinke, Wim, Martijn en Rutger. De twee spitsen heetten Jeroen en Ruben/Robben. Frits, Maurice en Frank waren de reserves.

Vooraf was het verschil op de ranglijst te verwaarlozen. SCD bezat elf punten en Avereest eentje minder, met eveneens een duel minder gespeeld. Een spannend voetbalgevecht viel dus te verwachten. Dit bleek in de eerste helft echter allesbehalve het geval. De thuisploeg bepaalde het spel en de Tricolores uit Balkbrug kwamen nauwelijks aan de bal op de helft van SCD. Een aantal leuke mogelijkheden voor Jeroen en Ruben stond genoteerd, toen zich nog een ander karakteristiek kenmerk van een echte derby voordeed: een prachtige goal! Hiervoor was Rutger verantwoordelijk. Op de voor hem wat onwennige rechterkant kreeg hij de bal in de voet. In plaats van de bal met zijn sterke rechter voor het doel te slingeren, kapte hij de linksback van VVA eenvoudig uit. Wat daarna gebeurde, valt te raden. Rutger plaatste zijn chocoladebeen achter de bal en krulde deze onberispelijk in de linkerbovenhoek. De keeper kon er slechts naar kijken!

Na deze schitterende 1-0 was het hek van de dam. De SCD'ers doken steeds vaker op voor het Avereester doel en een tweede treffer kon niet uitblijven. Jeroen dribbelde in de 'zestien', moest eigenlijk de bal opzij spelen naar de volledig vrijstaande Ruben, maar besloot toch te schieten. Het ogenschijnlijk houdbare schot was voor de keeper toch te lastig, waardoor hij de bal losliet en Ruben alsnog kon binnenschuiven. The Non-Scoring Dutchman scoorde weer eens! De geelblauwen roken nu bloed en besloten het duel in de eerste helft alvast te beslissen. De derde treffer kwam op naam van Jeroen en ditmaal was Ruben de aangever. Niet ver voor de rust zette Rutger zichzelf voor de tweede keer op het scorebord, het zij minder fraai dan de eerste keer. Avereest mocht zich gelukkig prijzen dat het met 'slechts' een 4-0-achterstand aan de thee kon.

In de tweede helft mocht Frank Breukelman invallen. Hij kwam op zijn ondertussen vertrouwde 'nummer 10'-positie terecht en drukte binnen tien minuten zijn stempel op de wedstrijd door tweemaal te scoren. Beide goals waren vrijwel identiek. Na een goede pass door het hart van de defensie verscheen Frank vrij voor de keeper. Ditmaal besloot hij om de keeper niet uit te spelen maar direct te schieten, hetgeen effect sorteerde. Zoals gezegd was de tweede vrijwel hetzelfde, echter mag het fraaie overstapje van Martijn niet vergeten worden. De bal verdween door de benen van de keeper: 6-0 binnen 55 minuten.

Hierna verslapte de thuisploeg enigszins en creëerde het nauwelijks kansen meer. Vervolgens was Frank ook deels verantwoordelijk voor de zevende treffer van de wedstrijd, door zijn directe tegenstander bij een vrije trap uit het zicht te verliezen. De betreffende Balkenees rondde knap af.

Na deze onnodige 6-1 kreeg Avereest nog twee doelpunten in de schoot geworpen. Eerst stonden Hein en Niels naar vanalles te kijken, behalve naar de bal, waardoor de spits van Avereest vanaf randje 'zestien' eenvoudig raak kon schieten. Tot slot beleefde Hein ook nog zijn 'Frank de Boertje' door de bal zonder te kijken iets te zacht terug te spelen op Jacky. De bal werd onderschept en wederom zonder al te veel moeite afgemaakt. Zo eindigde de wedstrijd waarin SCD lange tijd niets te duchten had van Avereest toch nog enigszins teleurstellend, maar bleven de drie punten gewoon in Dedemsvaart.  

Door dit resultaat blijft SCD 4 op de vijfde plaats staan, op vier punten achterstand van HHC 10. Aanstaande zaterdag wordt er niet gespeeld en ook het duel erna, op 30 november staat vanwege een spelerstekort op losse schroeven. In ieder geval wordt er op 7 december weer gevoetbald en wel tegen directe achtervolger ASC '62 7.

Namens de voltallige selectie van het 4e bedankt voor jullie massale steun en graag tot de volgende keer!

Bijlage: Geen bijlage

Contactgegevens SCD '83

Secretaris Dhr. J. Hamhuis
de Jasmijn 8
7701 WT Dedemsvaart

Tel.: 0523 - 614195
Tel. kantine: 0523 - 613034
Email: secretaris@scd83.nl