Veel belangstelling voor Dedemsvaarts voetbal

Veel belangstelling voor Dedemsvaarts voetbal
17-10-2013
Door: Hans Heering

Veel belangstelling voor Dedemsvaarts voetbalduel

Door Hans Heering

 

Op het kunstgrasveld van sportpark De Boekweit werd woensdagavond een vriendschappelijk voetbalduel gespeeld tussen de twee Dedemsvaartse voetbalclubs. Zaterdag 3e klasser SCD ’83 was gastheer en zondag 3e klasser SV Dedemsvaart kwam “op bezoek”. Volgens ingewijden werd het laatste veldvoetbalduel tussen beide clubs zeker tien jaar geleden gespeeld.

De wedstrijd zou al in 2009 gespeeld worden ter ere van de ingebruikneming van het kunstgrasveld. Door de winterse omstandigheden van 16 december van dat jaar ging de wedstrijd niet door. Nu waren de voetbalomstandigheden goed en het mooie veld werd omzoomd door enkele honderden toeschouwers die toch wel benieuwd waren hoe de sportieve krachtsverhoudingen nu liggen. Na een 2-2 ruststand versloeg SV Dedemsvaart zustervereniging SCD ‘83 met 2-3.

 

De eerste speldenprik van de wedstrijd werd uitgedeeld door Patrick Vos. Zijn inzet ging over het doel. SCD ’83 prikte direct terug. Door slecht uitverdedigen kwam Erik Wencker in balbezit en in scoringspositie. Doelman Erik Abbes voorkwam dat Wencker kon scoren. Kort hierna onderschepte de doelman ook een door Wencker afgevuurd schot. In het eerste kwartier ging het spel snel op en neer. Na een actie van Patrick Pater volgde een doelpoging van Vos en even later was er een kans voor Jelmer Wierenga. Doelman Steven Zwiers van SCD ’83 redde. In de 15e minuut viel de eerste treffer. Vlak voor het doel kwam de bal voor de voeten van Wierenga en die tikte de 0-1 binnen. Lang konden de oranje blauwen niet van die voorsprong genieten. Nog geen minuut later lag aan de andere kant de bal achter Abbes. Hij werd gepasseerd door Bernard van der Bent die zijn eigen keeper volslagen kansloos liet, 1-1. Kansloos was Abbes ook op de inzet van Sven van der Hulst. Met een fraaie boog plaatste Van Der Hulst de bal in de verre hoek, 2-1. Een mooi en topscorerwaardig doelpunt. Van Der Hulst werd vorig seizoen topscorer van de gemeente Hardenberg.

De partijen waren goed aan elkaar gewaagd en na een klein half uur viel de verdiende gelijkmaker. Op de rand van de zestien kreeg Dedemsvaart een vrije trap toegewezen. Vos en Richard Tempelman leken uit te gaan maken wie de vrije trap zou nemen, maar de bal werd “opgeëist” door captain Ruben Klinkenberg. En met succes. Vanaf de voet van Klinkenberg passeerde de bal het muurtje om even later in de benedenhoek te verdwijnen. Zwiers had het nakijken, 2-2. Na de gelijkmaker lag het initiatief bij SV Dedemsvaart en SCD ’83 ontsnapte toen Vos het houtwerk raakte. De geel blauwen ontsnapten ook toen doelman Zwiers een vrije trap van Vos niet onder controle kreeg en Van Bree van heel dichtbij de bal over de deklat schoot.

 

Irritatie

Na een kopje thee begon SV Dedemsvaart met Jeroen Kroes en Reamon Knol voor Tempelman en Wierenga. SV Dedemsvaart trok het initiatief direct naar zich toe. Knol kreeg een paar mogelijkheden, maar hij miste de juiste richting of vond Zwiers op zijn weg. Na een kwartier kwam Dennis Gras in het veld voor Van Der Hulst en even later werd Niek Mulder vervangen door Kevin van Elburg. Bij SV Dedemsvaart werd Matthijs van Duren vervangen door Kevin Roozendal en bij SCD ’83 kwam Sjaak Hoorn in het veld voor de geblesseerd geraakte Tim Dekker. Het niveau van de wedstrijd daalde en er ontstond wat irritatie binnen en buiten de lijnen. Roozendal had zijn ploeg op een verdiende 2-3 voorsprong gezet, mar die goal was niet de oorzaak van de irritatie. Dat was de botsing binnen de zestien waarbij Steven Zwiers en Reamon Knol betrokken waren. Voor de één een duidelijke overtreding van de doelman op Knol en dus een strafschop en voor de ander een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Scheidsrechter Koopman beoordeelde het als “de ander”. De reacties van Vos en Van Bree werden door de scheidsrechter niet geaccepteerd en beide spelers mochten afkoeling zoeken in de dug out. De in de rust gewisselde Wierenga moest daarom nog even meespelen. Gescoord werd er echter niet meer. Na afloop waren de meesten het er wel over eens. De 2-3 overwinning voor SV Dedemsvaart was verdiend.

Bijlage: open bijlage

Contactgegevens SCD '83

Secretaris Dhr. J. Hamhuis
de Jasmijn 8
7701 WT Dedemsvaart

Tel.: 0523 - 614195
Tel. kantine: 0523 - 613034
Email: secretaris@scd83.nl