SCD ’83 4 verslaat koploper

SCD ’83 4 verslaat koploper
14-10-2013
Door: Frank Breukelman

Twaalf oktober, een gedenkwaardige dag. Niet in de laatste plaats omdat Columbus in 1492 op deze dag, zonder eigen medeweten, Amerika ontdekte. Maar in de voetbalgeschiedenisboeken zal toch vooral gerept worden over de laatste interland van PSV-icoon Willy van der Kuylen, in 1977. En dertig jaar geleden, notabene in het geboortejaar van SCD, bogen Ruud Gullit en Marco van Basten een 2-0 achterstand tegen Ierland in Dublin om in een 2-3-zege.

Twaalf oktober 2013 zal herinnerd worden als de dag waarop het vierde elftal van SCD ’83 een knappe overwinning boekte op Hardenberg ’85. Het vijfde team van de Blauwen kwam deze zaterdag als (mede)koploper naar sportpark De Boekweit, maar kon deze status niet waarmaken. Na negentig enerverende minuten wees het denkbeeldige scorebord 4-2 aan, voor de thuisploeg.

De eerste vier wedstrijden van dit seizoen hadden wisselende resultaten opgeleverd voor het vierde. Waar er vorige week onnodig met 3-2 verloren werd van de andere koploper, OZC, speelde de equipe van coach Arnold Altena de week ervoor gelijk tegen Gramsbergen. Tel daarbij op een 5-3-zege op Nieuwleusen 5 en een nederlaag met dezelfde cijfers tegen Nieuwleusen 6 en de conclusie luidt: vier gespeeld, vier punten. Enigszins teleurstellend natuurlijk, voor een ploeg die overloopt van het talent.

Nadat het sterrenensemble de jaarlijkse fotosessie had ondergaan, konden beide ploegen het veld op. De landelijke regenbui was grotendeels aan de Dedemsvaartse Sportlaan voorbijgetrokken, waardoor het kunstgrasveld uitstekend bespeelbaar was. Het contrast tussen beide ploegen was groot. De uitploeg in het blauw bestond uit louter jonge jongens, van wie het gros over voldoende conditie en loopvermogen bleek te beschikken. Daartegenover stelde SCD een ervaren team, aangevuld met enkele jonge talenten uit de alom geprezen jeugdopleiding. Het devies voor de ploeg in het geel was duidelijk: op balbezit moest er gespeeld worden, om het tempo enigszins bij te kunnen houden.

In de beginfase slaagde de thuisploeg daar wonderwel in. De bal ging eenvoudig van voet tot voet en wanneer deze verloren werd, kon hij veelal snel heroverd worden. Echter, in kansen resulteerde het in eerste instantie niet. Sterker nog, de openingstreffer van SCD viel op het moment dat Hardenberg meer grip op de wedstrijd leek te krijgen. De uitploeg kreeg meer balbezit en voerde het tempo op. Waarschijnlijk leefde bij de Blauwen het gevoel dat de eerste bal tegen de touwen deze middag achter SCD-doelman Marco Rouw zou vallen. Dan hadden ze echter buiten Jeroen de Groot gerekend! Met een goed beweging verschafte hij zichzelf ruimte voor het schot, dat over de grond, vlak langs de paal de korte hoek in rolde.

De 1-0 veranderde het spelbeeld niet. Het was Hardenberg dat dicteerde. SCD ging, tegen beter weten in, mee in het speltempo van de uitploeg, wat resulteerde in een opeenstapeling van fouten en veelvuldig, snel balverlies. Daarbij kwam nog dat de koploper over een aantal spelers dat een tegenstander kan passeren bleek te beschikken. Vooral de linkshalf, spelend met nummer 8, bleek een ware plaaggeest voor de SCD-defensie en met name rechtshalf Wim Koopman, die meer loopwerk moest verrichten dan hem lief was.

Op het middenveld hadden Rutger Breet en Frank Breukelman ook de nodige moeite met de centrale middenvelders van Hardenberg ’85. Eén van deze twee spelers was ook medeverantwoordelijk voor de gelijkmaker. Na een knappe pass die over de SCD-defensie viel, kon de buitenspeler van Hardenberg de bal oppikken en relatief eenvoudig afronden. Gezien het veranderde spelbeeld was het een verdiende treffer. Voor SCD leek het vooral zaak om de gelijke stand vast zien te houden tot aan de rust, zodat er het één en ander veranderd zou kunnen worden. Hierin slaagde de thuisploeg helaas niet. Nadat de bal over rechtsback Martijn van Goor heen gespeeld werd, lag de al eerder genoemde linkshalf van Hardenberg op snelheid. De bal werd teruggelegd op de bonkige spits van de Blauwen, die van buiten het strafschopgebied besloot uit te halen. De bal daalde – uit Hardenbergs perspectief – precies op tijd en tartte het net voor de tweede keer deze middag. Met de stand van 1-2 zochten de beide ploegen de kleedkamers op.

In de pauze waren de heren van SCD het met elkaar eens: het tempo moest teruggeschroefd worden om nog een kans te maken. Het spelbeeld uit het eerste kwartier diende daarvoor als voorbeeld.

Het tweede bedrijf begon enigszins rommelig. Geen van beide teams was echt in staat om de bal langdurig in bezit te houden en serieuze kansen bleven ook uit. De plotselinge gelijkmaker, die na een klein uur spelen viel, was dan ook geen uitgespeelde aanval. Wat gelukkig stuitte de bal bij Rutger voor de voeten, die zich niet bedacht en de bal vanaf ruim twintig meter richting doel volleerde. De twijfelachtig acterende keeper van Hardenberg trof geen enkele blaam: de bal verdween onhoudbaar in de uiterste hoek. De stand: 2-2!

Hierna leek Hardenberg van slag. Steeds meer werd er gemopperd op de arbiter, onderling was er onenigheid en ieder beslissing in het voordeel van SCD werd begeleid met een Hardenbergs ‘aansteller’, ‘oud wijf’ of compliment van gelijke strekking. Maar ondanks het feit dat de bezoekers zichzelf zodanig uit de wedstrijd praatten, bleef een machtsovername van SCD uit. Na de gelijkmaker wees niets erop dat de thuisclub de overwinning zou gaan binnenhalen. Maar toen verscheen daar Ruben Linde, de topscorer van SCD 4. Nadat hij al een keer onterecht wegens buitenspel teruggefloten was, leverde zijn tweede één-op-één-situatie met de keeper wél een treffer op. En even later ontpopte hij zich tot de Filippo Inzaghi van Dedemsvaart, nadat hij uit het niets de 4-2 aantekende!

In het slot van de wedstrijd moest SCD-doelman Marco nog enkele katachtige reddingen verrichten, waardoor een Hardenbergse treffer niet meer viel. SCD counterde nog een aantal keer vervaarlijk, maar ook de gelen wisten niet meer te scoren. Het resulteerde in een verdiende overwinning, waarna de voormalige koploper als nummer 3 van de ranglijst de terugreis richting Baalderveld kon inzetten.

De vele fans konden de spelers van SCD 4 feliciteren met de zege en op de 47ste verjaardag van Wim Jonk bleef het nog lang onrustig in Dedemsvaart en omgeving…

Bijlage: open bijlage

Contactgegevens SCD '83

Secretaris Dhr. J. Hamhuis
de Jasmijn 8
7701 WT Dedemsvaart

Tel.: 0523 - 614195
Tel. kantine: 0523 - 613034
Email: secretaris@scd83.nl